Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Stormmoln sveper över Storbritannien

Utträdet ur EU dominerar valrörelsen

Annons

Stämningen verkar vara allt annat än god mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

I torsdags var det lokalval i Wales, Skottland och i stora delar av England. Kan verka bakvänt när Storbritannien ska ha parlamentsval om en månad.

Men så kan det bli när det oväntat blir nyval. Lokalvalen var bestämda långt i förväg, parlamentsvalet utlystes för bara några veckor sedan.

Valdeltagandet i lokalvalen var 35 procent, långt lägre än det brukar vara i parlamentsval. Även med den reservationen kan det styrande Konservativa partiet vara nöjd med resultatet. Ofta brukar regeringspartier tappa stöd i lokalval, men De konservativa har vunnit många nya platser.

Det största oppositionspartiet Labour har förlorat mandat. EU-fientliga Ukip gjorde ett riktigt katastrofval. EU-vänliga Liberaldemokraterna hoppades på en uppgång, men står och stampar.

Just nu ser det ut som premiärminister Theresa May (C) efter valet kommer att få en större majoritet i parlamentet. Vilket sannolikt inte innebär att en majoritet av väljarna har röstat på De Konservativa. Valsystemet med enpersonsvalkretsar gör att ett parti kan få majoritet i parlamentet utan att ha majoritet bland väljarna

Brexit, utträdet ur EU, dominerar valrörelsen. De Konservativa hävdar att regeringen behöver en rejäl majoritet för att med pondus kunna förhandla fram ett bra avtal med de återstående EU-länderna.

Väljarna uppmanas dock att köpa grisen i säcken. Med en stor majoritet för May finns ingen återvändo. Då kan parlamentet i praktiken inte påverka förhandlingarna eller kräva att det blir en ny folkomröstning när utträdesvillkoren är kända.

De Konservativa ser ut att ha lockat över en hel del väljare från Ukip och kan därför tycka sig behöva agera tufft mot EU. Det ökar risken att det blir ett dåligt avtal, där Storbritannien kommer att stå utanför stora delar av dagens samarbete.

May har också angripit Bryssel för att försöka lägga sig i valet genom att läcka om att den brittiska regeringen saknar verklighetsförankring inför de svåra förhandlingarna. Bakgrunden är en arbetsmiddag med May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

De Konservativa passar på att försöker vinna fler väljare genom att angripa EU-ledningen. Kan vara smart inför valet, men lär göra förhandlingarna efteråt än svårare.

Det finns dock även anledning att resa frågetecken om EU:s agerande. De återstående EU-länderna kunde snabbt enas krav inför förhandlingarna. Där fanns uppmuntrande uttalanden om att det gäller att finna en uppgörelse som är bra för båda partier.

Men läckorna kom från Bryssel. Där finns också åsikter om att Storbritannien inte ska tjäna på att gå ur. EU kan vilja statuera ett exempel som ska avskräcka andra länder från att lämna unionen. DN-journalisten Nathan Shachar noterade att samtidigt som EU gav Spanien vetorätt om avtal med brittiska Gibraltar övergav Spanien sitt motstånd mot att ett självständigt Skottlands EU-medlemskap. (Spanien oroar sig för egna separatister i Katalonien.)

Så EU kan öppna för att Skottland, om landet lämnar den brittiska unionen, ganska lätt kunde återkomma som EU-medlem. Där finns också krav om att Storbritannien ska betala stora summor i samband med utträdet. Så det kan faktiskt tänkas att EU agerar på ett sätt som leder till att Storbritannien krossas.

EU och Storbritannien har intresse av fortsatt goda förbindelser. Så vi får hoppas att tonläget kan sänkas.

Mer läsning

Annons