Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Stuprörstänk om häktet

Artikel 9 av 10
Häkteshaveriet
Visa alla artiklar

Annons

Vore det bättre med ministerstyre?

Justitieminister Morgan Johansson (S) kan två sina händer om häktesflytten till Sala.Foto: Claudio Bresciani/TT

Kriminalvården har fått kritik, bland annat i en tidigare VLT-ledare av Sakine Madon, för beslutet att stänga häktet i Västerås och flytta det till Sala. Polisen får ägna tid åt transporter i stället för att utreda brott. Nu har justitieminister Morgan Johansson (S) fått svara om häktet.

Hans svar är i huvudsak att detta är en fråga för myndigheterna, och inte för ministern. Kriminalvården har ansvaret, de kan bara påverkas genom samtal och samråd.

Det beror i sin tur på att Sverige här skiljer sig från flera andra länder. Vi har självständiga ämbetsverk och ganska små departement.

Tanken är att politikerna fattar övergripande beslut, som ämbetsverken sedan självständigt genomför. I flera andra länder är ämbetsverk mer direkt knutna till departementen och ministrar blir direkt ansvariga för vad ämbetsverken gör.

Den svenska modellen har fördelar. Klåfingriga politiker får hålla sig borta från detaljfrågor, ämbetsmännen får större utrymme att agera utan politiska "överrockar".

Vi kan få ett "stuprörstänkande", där varje ämbetsverk ser till sitt eget än till andra myndigheters eller hela samhällets bästa.

Men frågan om häktet visar att modellen även har problem och nackdelar. Vi kan få ett "stuprörstänkande", där varje ämbetsverk ser till sitt eget än till andra myndigheters eller hela samhällets bästa. Så ser det ut att ha varit med Kriminalvården. Ministrar kan som Morgan Johansson två sina händer genom att hänvisa till att de inte får ägna sig åt ministerstyre.

I ett annat land hade det kommit bestämda krav på att ministern skulle ingripa. Någon eller några av våra aktiva oppositionspolitiker i länet hade kunnat kräva ministerns avgång.

Socialdemokraterna i Västmanland och Västerås kunde nu kräva att beslutet om häktesflytten rivs upp. Kritiken kunde riktas mot Kriminalvården, i stället för att behöva kritisera partivännen och justitieministern Morgan Johansson (S).

Så just i fallet om häktesstängning och flytt hade det inte skadat med ministerstyre i stället för "stuprörstänkande".

Så just i fallet om häktesstängning och flytt hade det inte skadat med ministerstyre i stället för "stuprörstänkande".

Alla artiklar i
Häkteshaveriet
Annons