Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Svenska politiker är bättre än sitt skamfilade rykte

Låt oss ha val vartannat år

Annons

Har riksdagen kompetenta och representativa politiker?

Den som kommer med negativa schabloner om etniska grupper eller kön får berättigad kritik. Men "politiker" brukar det vara lättare att klumpa ihop som giriga, inkompetenta typer som struntar i vad väljarna tycker.

Opinionsmätningar tyder på att de negativa åsikterna om politiker är spridda och kan vara ett skäl till i det ökande stödet för missnöjespartier. Fast de partierna gång på gång framstår närmast som parodier på vad de brukar kritisera med egna interna konflikter, uteslutningar, ekonomiskt fiffel och bristande kompetens hos förtroendevalda.

Nationalekonomen professor Torsten Persson står bakom en studie, presenterad av SNS, över alla kommunstyrelseordföranden, kommunfullmäktige- och riksdagsledamöter i Sverige sedan 1982. Den ger en positiv bild av svenska politiker. De har goda ledaregenskaper, hög intelligens och är rimligt representativa för befolkningen. Torsten Persson talar om en "inklusiv meritokrati".

Partierna väljer de mest kompetenta för de viktigaste uppdragen som KS-ordförande eller riksdagsledamot. Studien bygger på ett rikt material, där jämförelser görs med politikers syskon, vad deras fäder tjänade och resultat i tester av intelligens och ledarskapsförmåga.Syskon har sämre resultat än de som blir politiker, vilket skulle motsäga att politiska uppdrag går i "arv". Politiker är mer representativa för befolkningen som helhet än yrken som läkare, jurist eller VD för privata företag.

Heltidspolitiker tjänar bra jämfört med de flesta. Det är däremot inga stora ekonomiska fördelar med att vara fullmäktigeledamot, men trots detta framstår ledamöterna som kompetenta, Forskarna tolkar det som att uppdraget inte handlar om att tjäna pengar och få prestige, utan att vilja arbeta för det allmänna bästa.

En begränsning är att resultaten om ledarskap och intelligens bygger på mönstringsresultat, vilket gör att de bara gäller män. Forskarna verkar ha utgått från att resultaten även gäller kvinnor i politiken, vilket kan tyckas rimligt.

Betyder det att allt är frid och fröjd med svenska politiker? Naturligtvis inte, det är viktigt att fortsatt granska och kritisera maktövergrepp, mygel och ekonomiska övertramp. Sådant kommer det säkert att finnas gott om även i framtiden.

Det är dock viktigt att sätta saker i perspektiv. Att någon avslöjas med fingrarna i syltburken betyder inte att alla har försökt roffa åt sig.

De flesta politiker knegar på från dag till dag. En del beslut blir bra, andra mindre bra och ibland dras frågor för länge i långbänk.

Men som helhet fungerar vårt demokratiska system. Helheten är bättre än uppdagade fel och brister. Tidigare undersökningar har visat att partier och politiker försöker infria vad de har gått till val på.

På några punkter finns särskild anledning att se upp. På senare år har det blivit allt fler arbeten som lobbyist, politisk sekreterare eller påverkare på organisationer, Därifrån rekryteras ofta nya politiker. Det ökar risken för större avstånd mellan en politisk "klass" och övriga väljare.

Partierna har tappat medlemmar. Det gör det svårare att nominera bra kandidater. De behöver bli bättre på att locka fler.

Ett sätt vore att återgå till skilda valdagar och ha val vartannat år. För det är under valår partierna har lättast att värva nya medlemmar.

Läs också: Valet av Trump - en protest mot globaliseringen

Mer läsning

Annons