Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Svenskar svarar "rätt" när EU frågar

Annons

Ingen svensk kris i EU-barometer

Det mesta ser bra ut i Sverige när EU-kommissionen frågar.Foto:  AP

Svenskar gillar EU och har en stark tro på att demokratin i Sverige fungerar väl. Betydligt fler svenskar än i andra EU-länder är positiva till invandring både från andra EU-länder och utanför EU. En överväldigande majoritet av svenskarna vill ta emot flyktingar. Svenskarna har större tilltro till de traditionella medierna (Press, Radio och TV) än vad EU-medborgaren i allmänhet har.

En avsevärt större andel av svenskarna än av EU-snittet ser positivt på sin arbetssituation. Svenskarna har också en optimistisk syn på hur det egna landets ekonomi utvecklas.

Det är resultatet i den senaste Eurobarometern, en opinionsmätning som EU-kommissionen genomför i alla medlemsländer. Den senaste genomfördes hösten 2017. Har redan vid tidigare mätningar förvånats över att svaren verkar vara mer EU-positiva när EU frågar än när andra frågar.

Har redan vid tidigare mätningar förvånats över att svaren verkar vara mer EU-positiva när EU frågar än när andra frågar.

Här visar dock andra mätningar samma trend. Svenskarna blir mer positiva till EU och EU-medlemskapet än tidigare. Eurobarometern visar också på trovärdiga skillnader mellan länderna. Stödet för euron som valuta är mycket starkare i länder som använder euron, och nederländare är mycket mer positiva än greker om det ekonomiska läget.

78 procent av svenskarna tror att EU är på rätt väg för att ta sig ur krisen och lösa globala utmaningar. Svenskarna lyfter energi och miljö som en viktigare fråga för EU än snittet i andra länder. 84 procent av svenskarna har en positiv syn på invandring, och när det gäller invandring från länder utanför EU är 65 procent av svenskarna positiva, mot 39 procent av EU:s totala befolkning.

87 procent av svenskarna anser att invandrarna bidrar mycket till det egna landet, betydligt mer än i andra EU-länder. Stödet för att EU ska ta över immigrationen är starkt, 79 procent av svenskarna svarar ja.

Hela 85 procent av svenskarna säger sig vara nöjda med hur demokratin fungerar i Sverige, och 52 procent är nöjda med hur demokratin fungerar i EU. 7 av 10 svenskar litar på traditionella medier, och tror mindre på sociala medier än EU-genomsnittet. Vi läser fler tidningar och tidskrifter, men är också flitigare på internet än EU-snittet.

Det är ändå något som inte verkar stämma. Miljöpartiet lyfter fram att det på det hela taget är bra i Sverige, men partiet har mycket svagt opinionsstöd.

Det är ändå något som inte verkar stämma. Är verkligen de flesta så nöjda? Miljöpartiet lyfter fram att det på det hela taget är bra i Sverige, men partiet har mycket svagt opinionsstöd. SD, som tycker det mesta går åt fel håll, och Moderaterna, som har tagit steg åt höger, har sammantaget runt 40 procent i opinionsmätningarna. Det går också ganska bra för Vänsterpartiet, som fångar upp missnöje från vänster.

Så frågan måste ställas hur representativ Eurobarometern är. Det är många frågor i mätningen, så kanske bara de mer välartade och positiva ställer upp och svarar.

Så frågan måste ställas hur representativ Eurobarometern är. Det är många frågor i mätningen, så kanske bara de mer välartade och positiva ställer upp och svarar. I så fall får EU en överdrivet positiv bild av Sverige och svenskarnas syn på unionen och på det egna landet.

Mer läsning

Annons