Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Theresa May sätter partiet framför landet

Britterna röstar om EU igen

Annons

Theresa May kommer med nytt besked.

Premiärminister Theresa May menar att det krävs ett nyval för att bringa klarhet i brittisk politik. Detta trots att hon tidigare flera gånger sagt att det inte var aktuellt med nyval och att De Konservativa redan har 330 av parlamentets 650 ledamöter, där dessutom de fyra ledamöterna för Sinn Fein på Nordirland aldrig deltar i parlamentets omröstningar.

Frågan är hur pigga väljarna är på ännu ett val? Jag brukar tycka att vi har för få val i Sverige, men i Storbritannien kan det ha blivit för mycket av det goda. Särskilt för väljarna i Skottland.

2015 var det parlamentsval förra gången. 2016 folkomröstade en knapp majoritet för att lämna EU. Nu blir det parlamentsval i juni. Därutöver är det lokala val varje år någonstans i landet. Skottland har dessutom 2014 haft en egen uppslitande folkomröstning om att lämna den brittiska unionen, där nej vann. 2016 var det val till skotska parlamentet. De skotska nationalisterna driver dessutom aktivt att det krävs en ny folkomröstning om att lämna den brittiska unionen. Även Wales och Nordirland har haft val till egna lokala parlament.

Så det vore inte konstigt om många väljare känner trötthet inför ännu ett val. I synnerhet som de verkliga skälen snarare verkar handla om att De Konservativa vill passa på och utnyttja socialdemokratiska Labours svaghet under den ifrågasatte partiledaren Jeremy Corbyn.

Det brittiska valsystemet med enpersonsvalkretsar kan ge starka majoriteter i mandat för partier som saknar majoritet bland väljarna. Det är vad De Konservativa hoppas på.

Det skulle ge May större utrymme att förhandla med EU om utträdesvillkoren och trygghet i att det hon kommer överens med EU går igenom i parlamentet.Men nog vore det mer logiskt att ha ett val efter att avtalet är klart, där väljarna kan ta ställning till om det gillar villkoren för utträde.

De starkt EU-vänliga Liberaldemokraterna, som gjorde ett katastrofval förra gången och bara har nio platser, riktar sig mot de EU-vänliga väljarna och säger sig vilja stoppa ett hårt Brexit. Men i en videoinspelning på partiets hemsida framgick det att partiet vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU.

Så valet kan till stor del bli en repris på folkomröstningen. Det blir spännande att se om Liberaldemokraterna kan vinna tillbaka några av de 27 platser de förra gången förlorade till De Konservativa.

I dag tyder det mesta på att Mays beslut att sätta partiet före landet lyckas. Labour är svagt, och har heller ingen klar linje om utträdet hur EU. Men det har hänt förr att väljare har protesterat när de tycker att regeringen utlyser val i onödan. Så Theresa May, som dessutom vägrar att vara med i tv-debatter, ska inte känna sig för säker.

Mer läsning

Annons