Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Tillbaka till ruta ett om invandring och flyktingar

Nygamla positioner om invandring

Annons

LO vill ha reglerad invandring

LO vill på DN.debatt återgå till den "reglerade och solidariska invandringspolitik Socialdemokraterna historiskt har stått för".

Själva påståendet kan verka förbryllande. Sverige har alltid, också när det för några år sedan var som mest generöst, haft en reglerad invandring. Sedan hösten 2015 är den synnerligen reglerad.

Budskapet är dock tydligt. LO sätter ned foten och vill ha en fortsatt strama regler för flyktingar och invandrare.

LO lyfter särskilt frågan om arbetskraftsinvandring, och vill ha en åtstramning. Långt ifrån någon ny fråga för LO, men där finns snarare exempel på hur människor har drabbats för att det har missats någon detalj i reglerna för arbetskraftsinvandring.

Moderaterna har gjort avbön för Reinfeldtsåren, och förespråkar nu en mer restriktiv politik Nyligen gick Sveriges kristna råd ut med juluppropet för en human flyktingpolitik. Konkret handlar det om att de många som kom till Sverige de senaste åren ska ha rätt till familjeåterförening. Det är ett krav som ligger väl i linje med kyrkans kärleksbudskap, men det skulle handla om ytterligare många nyanlända under en kort tidsperiod.

För oss som har följt svensk politik handlar det om en återgång till ruta ett. Så här brukade det vara.

Moderaterna och Socialdemokraterna, understödda av LO, bildade en tyst allians om mer restriktiva invandringsregler. Sidoorganisationerna inom Socialdemokraterna hävdade en mer generös politik, liksom de andra mindre partierna. Kyrkor och frivilligorganisationer drev på för att fler skulle få stanna.

Det skapade balans. Åsikter bröts och besluten kunde skifta beroende på läget i omvärlden och på svensk arbetsmarknad. Positionerna var stabila och förutsägbara.

Under några år stod även Socialdemokrater och Moderater för en betydligt mer generös politik. Det gjorde Sverige under en tid unikt i västvärlden.

Förhoppningsvis går det även i det nygamla läget att hitta lösningar som undviker att splittra familjer. Men i grunden är det bra att partier och organisationer har olika syn på reglerna för flykting- och invandringspolitik. Det var en märklig ordning när det under några år var alla mot Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons