Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Tulla inte på frihandeln

Annons

Bakvänt sätt att försöka straffa Kina

President Trump inför  tullar omgiven av stålarbetare. Foto:  Susan Walsh/TT

Det blev som väntat. Statsminister Stefan Löfven (S) kunde inte övertyga president Trump om att avstå från att införa tullar på stål- och aluminiumimport. Lika lite som flera av president Trumps rådgivare och egna partivänner, vilka också har varit skeptiska.

Så nu har president Trump infört "strafftullar", 25 procent på stål och 10 procent på aluminium. De ska inte träda ikraft förrän om två veckor, och Kanada och Mexico har undantag. Så än finns lite tid kvar.

Men det är svårt att vara optimistisk. Kanada och Mexico förlorar sina undantag om de inte går med på att ändra frihandelsavtalet Nafta i enlighet med krav från USA. Och tullarna motiveras med att USA:s säkerhetsintressen är hotade, mer långtgående än de skäl som har lyfts fram vid tidigare handelskonflikter. Trump har också hotat med tullar på bilimport som svar om andra länder kommer med motåtgärder mot stål- och aluminiumtullarna.

Donald Trump har bytt åsikter i många frågor. Men inte om handel.

Donald Trump har bytt åsikter i många frågor. Men inte om handel. Han har under lång tid tyckt att andra länder utnyttjar USA och att det är bättre att skydda den egna industrin. Trump framhöll också att företag kunde komma runt tullarna genom att bygga fler fabriker i USA.

Nationalekonomin lär att handel och utbyte kan göra båda parter till vinnare. Medan Trump ser handel som ett nollsummespel. Vinner du förlorar jag. Trump har också blandat in försvarspolitik genom att särskilt angripa Tyskland för att landet exporterar mycket och satsar mindre på försvar än vad USA gör. Även om övriga Natoländer (och Sverige) behöver satsa mer på försvaret borde den frågan hållas skild från handelsfrågor.

I Sverige, som är ett litet exportberoende land, finns ett brett stöd för fri handel. Men så är det inte i andra länder, och historiskt var frågan om hur fri handeln skulle vara en stor stridsfråga. Abraham Lincoln, som kom från norra USA med växande industrier, var, vilket Trump gillar att påpeka, för att skydda den inhemska industrin från utländsk konkurrens. I Storbritannien och Sverige var det en stor stridsfråga mellan liberala frihandelsanhängare och konservativa motståndare.

Efter andra världskriget blev högerpartier som Republikanerna mer frihandelsvänliga, men i större länder som USA med stor hemmamarknad har det hela tiden funnits stöd för att hålla ute utländska konkurrenter.

Egentligen ska åtgärderna främst riktas mot Kina. Och det stämmer att de ekonomiska teorierna om frihandel fungerar sämre med länder som Kina, där staten styr och ställer över ekonomin och äger många företag.

Och det stämmer att de ekonomiska teorierna om frihandel fungerar sämre med länder som Kina, där staten styr och ställer över ekonomin och äger många företag.

Men Kina är långt ifrån störst bland USA:s stålimportörer. Enligt BBC är Kanada och EU i särklass störst, men även Taiwan säljer mer stål till USA än vad Kina gör. Så de nya tullarna skulle slå fel.

Mer läsning

Annons