Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Tuppkammen växer på Centern

Dålig stämning i Alliansen

Annons

Annie Lööf ser Centern som främsta motpol till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Det har gått bra för Centerpartiet i opinionsmätningarna och partiledaren Annie Lööf har haft positivt genomslag i medierna. I förra veckan agerade Centerpartiet ansvarsfullt när Moderaterna plötsligt öppnade för att fälla regeringen genom att de borgerliga allianspartierna skulle lägga fram en gemensam budget.

Centerpartiet sade nej och pekade på det oroliga läget i omvärlden i samband med Donald Trumps tillträde som president i USA som ett olämpligt tillfälle att ställa till med regeringskris och politisk cirkus. Moderaternas utspel verkade mer handla om att hålla samman partiet än om att ta ansvar för Sverige.

Därefter har Centerpartiet, kanske stärkt av framgångarna, gjort nya utspel. De verkar mindre genomtänkta. I en debattartikel i SvD (21/1) menade Centern att partiet var främsta motpol till både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Ett tag såg det ut som om Centern ställde ultimatum om att lämna alliansen om Moderaterna förhandlade med Sverigedemokraterna. Det visade sig dock vara mycket väsen för lite ull.

Det handlade om att inte delta i förhandlingar med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott, inte om att lämna alliansen. För oss som inte deltar i riksdagens utskottsarbete ter det sig som ett krångligt krav.

Var går gränsen? Vad är att samtala, vad är att förhandla? Det viktiga borde vara innehållet i besluten och om Centern kan ställa upp på dem. Debatter om hur SD ska behandlas brukar sällan leda någon vart och i varje fall inte missgynna Sverigedemokraterna.

Det kan vara lockande att framställa sig som främsta motpol till både S och SD. Det ska locka allmänborgerliga och marknadsliberala väljare som starkt ogillar Socialdemokraterna, men också bestämda motståndare till SD som humanister och anhängare av att Sverige ska ta emot fler flyktingar och invandrare.

Frågan är dock om det går ihop. Redan i dag är det svårt att se Centerpartiet som Socialdemokraternas främsta motpol. Här i Västmanland bildar Centern majoritet med Socialdemokraterna i Västerås och Surahammar.

Centern är i dag enligt mätningarna knappt ett tioprocentsparti, och även efter en valframgång vore det minst sagt långt till egen majoritet. Så det blir att förhålla sig till andra partier.

Huvudmålet är, och det vore också i sak det bästa alternativet, att bilda en alliansregering om de borgerliga partierna blir större än de rödgröna.

Men även då går det inte att tänka bort SD. Om partiet får ett valresultat baserat på dagens mätningar har det goda möjligheter att trassla till det för en alliansregering. Som "främsta motpol" till SD blir detta svårt för Centern att hantera.

Fortsätter de rödgröna efter valet att vara större än alliansen blir det än struligare. Om Centern då fortsatt vill säga absolut nej till SD återstår bara att samarbeta med Socialdemokraterna, vilket Liberalerna öppnar för.

Centern får då acceptera att S för överskådlig framtid är med i regeringen. Det lär bli svårt att förena med att vara främsta motpolen till S.

Det finns risk att svensk politik efter valet blir "Hela havet stormar". Centern kan då inte samtidigt vara SD:s och S:s främsta motpol. Stärkt av dagens framgångar kan Centern ha bäddat för framtida nederlag.

Kommentar om utspelet på webb-tv.

Mer läsning