Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Valtrött Frankrike ger Macron fria händer

En tredjedel av väljarna ger mer än två tredjedelar av mandaten

Annons

Emmanuel Macron förväntas få massiv majoritet i parlamentet.

I går träffades ledarna för två stora länder I Europa. Båda har nyligen haft parlamentsval. Den ena av ledarnas parti fick 42 procent av rösterna, den andras parti fick drygt 32 procent.

I det ena valet ökade valdeltagandet till 68,7 procent, och de två största partierna fick över 80 procent av rösterna. I det andra var valdeltagandet 48,7 procent, mer än hälften av väljarna struntade i att rösta.

Det var den brittiska premiärminstern Theresa Mays Konservativa parti som fick 42 procent av rösterna, och franske presidenten Emmanuel Macrons parti som fick 32,3 procent av rösterna. Ändå är det Macrons parti som förväntas få över 400 av parlamentets 577 platser, en massiv majoritet. Medan May har förlorat sin majoritet, kan tvingas bort som premiärminister och få problem i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Det visar vilken betydelse valsystemen har. Det brittiska, där den som får flest röster i valkretsen vinner, gynnar stora partier, men ger visst utrymme för uppstickare.

Det franska valsystemet, också med enpersonsvalkretsar men i två omgångar slår hårdare mot ytterkantspartier. För att vinna i första omgången krävs 50 procent av rösterna. Annars går minst två kandidater vidare. Det krävs minst 12,5 procent av de registrerade väljarna i valkretsen för att en tredje kandidat ska kunna gå vidare. Den här gången var valdeltagandet så lågt att det, utom i en valkrets, bara blir två kandidater i andra omgången.

Macrons mittenparti kan då, om det möter en högerkandidat, hoppas att vänsterväljarna stannar hemma eller röstar på Macrons parti, och att om motståndaren står till vänster det blir samma sak, fast tvärtom.

Det är imponerande att Macron på kort tid har skapat ett socialliberalt parti som ser ut att få så många mandat.

Parlamentsvalen är direkt efter presidentvalet. Allt för att skapa en stabil majoritet för presidenten, som då kan styra i stort sett på egen hand.Det förklarar varför Macrons parti ser ut att få en så överväldigande majoritet i andra omgången. Socialistpartiet är nästan utplånat och den borgerliga högern kraftigt försvagad.

Glädjande nog fortsätter kräftgången för högerpopulistiska Nationella fronten. Marine le Pens parti har tappat mark ända sedan veckorna före första omgången i presidentvalet. Det är imponerande att Macron på kort tid har skapat ett socialliberalt parti som ser ut att få så många mandat. Han har före valet sagt att det krävs reformer, besparingar och avregleringar för att få fart på Frankrike.

Macron vill dock inte höja pensionsåldern eller 35-timmars arbetsveckan. Men det ska bli färre offentligt anställda och mindre generösa pensioner för offentligt anställda. Frankrike ska minska budgetunderskottet för att följa eurozonens regler. Macron har tydligt varit för ett starkare EU, en spridd åsikt bland franska mittenpolitiker.

Franska vänsterpolitiker har tidigare gått till val på vidlyftiga program, som de har fått överge efter valet. Macron har fördelen att före valet ha redovisat sin reformagenda, Det ger mandat att driva igenom förslagen, trots att det säkert blir proteststrejker och demonstrationer.

Men nog är det ändå märkligt med ett valsystem där ett parti med knappt en tredjedel av rösterna, 16 procent om även de som inte röstade räknas in, beräknas få mer än två tredjedelar av mandaten.

Mer läsning

Annons