Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Vänsterpartiets skadliga skatter

Regeringen behöver inte Vänsterpartiet

Annons

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet har budgetinflytande.*

Alltsedan Decemberöverenskommelsen (DÖ) ingicks har Vänsterpartiet inför varje budget skrutit om sina framgångar i förhandlingarna med regeringen. I år har det handlat om att skatterna höjs.

Vänsterpartisterna är så stolta över att fler får betala högre skatt på en löneökning. En gång fanns en skattereform där idén var "hälften kvar". Ingen skulle behöva betala mer än hälften av en löneökning i skatt.

Så är det inte längre. Högre kommunalskatter och statlig inkomst skatt gör att många poliser eller specialistsjuksköterskor får behålla mindre än hälften av en löneökning. Dessutom har "värnskatten" för högre inkomster behållits (varför behövs en värnskatt när regeringen säger att ekonomin går som tåget?)

Finansminister Magdalena Anderssons (S) försvar är att det har gjorts många avsteg från skattereformen. Som om det vore ett skäl att göra ett till.

Vänsterpartister talar hellre om att beskatta än om att skapa. Men utan tillväxt, företag och förkovran blir det inga nya skattepengar att fördela. Det är därför ingen slump att länder där socialism tillämpas fullt ut har kört ekonomin i botten och skapat misär.

I DÖ ingick att regeringen måste ha stöd från Vänsterpartiet för sin budget. Det var från början idiotiskt och gav vänsterpartisterna ett bra förhandlingsläge. Nu har DÖ fallit men budgetförhandlingarna med Vänsterpartiet fortsätter. Resultatet blir högre skatter.

I helgen uppmanade Liberalernas ledare Jan Björklund Stefan Löfven (S) att "klippa navelsträngen till Vänsterpartiet". Det måste betyda att L inte tycker att regeringen behöver Vänsterpartiets budgetstöd.

Vad säger de andra borgerliga partiledarna? De borde också göra klart att regeringen efter DÖ:s fall kan lägga en budget utan stöd av Vänsterpartiet.

Sedan blir frågan vad S-MP-regeringen tycker. Den talar gärna om breda lösningar och blocköverskridande samarbete. Ett sätt att leva upp till det fagra talet vore att sluta förhandla med Vänsterpartiets skattehöjare om budgeten.

Mer läsning

Annons