Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Var vaksam men undvik panik om hatets återkomst

Ropa inte vargen kommer för ofta

Annons

Bild från förintelselägret Auschwittz-Birkenau.  Den 27 januari, då lägret befriades, är Förintelsens minnesdag.

I dag är det Förintelsens minnesdag. Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwittz-Birkenau, och därför uppmärksammas Förintelsen just denna dag.

Det är en dag både för att minnas de miljoner som dödades av nazisterna och för att reflektera över hur nya folkmord, hat och förtryck av utsatta grupper kan undvikas. Det är särskilt angeläget när auktoritära ledare stärker sin makt och nationalistiska populistpartier, som saknar respekt för grundläggande spelregler i demokratin, har eller kan få makten.

USA har valt en president med en postmodernistisk syn på sanningen, det vill säga att var och en har sin egen sanning. Näthat och åsiktsbubblor där deltagarna kan hetsa varandra utan att möta mothugg oroar. Det görs jämförelser med hur det gick på 1930-talet.

Det gäller dock att hålla huvudet kallt. Det är ännu långt till 1930-talet när nazisterna tog makten och stalinisterna i Sovjet genomförde massförföljelser och skenrättegångar.

Då hade de totalitära partierna egna avdelningar med slagskämpar, demokratin var ny som styresform och depressionen drabbade många fler än dagens ekonomiska problem gör. Det gäller att inte trivialisera nazismens ondska och kan vara farligt att ständigt ropa "Vargen kommer". För som i sagan blir det då svårt att se upp den dagen vargen verkligen kommer.

Inte desto mindre är det viktigt att vara vaksam och stämma i bäcken. För går det illa kan det gå snabbt. Nazisterna blev ett stort parti på några få år.

Forum för levande historia skriver på debattplats om att Förintelsen började med ord. Fler och fler stämde in och färre och färre sade emot när hat, fördomar och schabloner spreds. I dag kan sådant ske snabbare och effektivare genom sociala medier och sajter.

Här gäller det våga och orka säga emot när hat, förakt och konspirationsteorier frodas. Samtidigt gäller det undvika den nedlåtande attityd från "eliten" som har bidragit till populisters frammarsch.

Krisen under 1930-talet fördjupades genom handelshinder. Gör president Donald Trump allvar av sin protektionistiska politik kan välståndet minska och motsättningar mellan länder öka.

Det skulle inte minst drabba det exportberoende Västmanland. Resultatet av "handelskrig" kan bli fler missnöjda. Demokrati och mänskliga rättigheter kan i sin tur hotas.

Demokrati och respekt för mänskliga rättigheter går inte att lagstifta fram. Om stora delar av väljarna stödjer partier eller grupper som saknar respekt för mänskliga rättigheter hjälper inte välskrivna författningar.

Demokratin fungerar bara om en stor majoritet av befolkningen står bakom åsiktsfrihet, respekterar dem som är eller tycker annorlunda och är beredd att respektera valnederlag.

Demokratin måste återerövras varje dag. Det är viktigt att minnas på Förintelsens minnesdag.

Mer läsning

Annons