Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Vore bra med mjukt Brexit

Annons

EU behöver vara ödmjukt och pragmatiskt

Theresa May besökte Sverige och Danmark för att söka stöd i Brexitförhandlingarna.Jonas Ekströmer/TT

I måndags träffade premiärminister Theresa May statsminister Stefan Löfven för att bland annat diskutera samarbetet efter skilsmässan från EU. Tidigare besökte hon Danmark, som oroar sig för att få svårare att sälja smör och fläsk till Storbritannien. När Danmark en gång gick med i EU var det för att den stora exportmarknaden Storbritannien skulle bli medlem.

Danmark och Sverige tillhör Storbritanniens vänner i Brexitförhandlingarna. ”Våra relationer måste fortsätta att vara jätteviktiga”, säger EU-minister Ann Linde till DN (9/4).

Det är en inställning som Sverige måste ta fasta på. Dels måste relationen mellan Sverige och Storbritannien vara fortsatt god trots att britterna lämnat EU. Detta inte minst med tanke på de företag och människor som verkar på de brittiska öarna. Men Sverige måste också, via EU-samarbetet, uppmuntra såväl kommissionen som andra EU-länder att inta en mjuk inställning nu när Brexitförhandlingarna tar fart på allvar.

Men Sverige måste också, via EU-samarbetet, uppmuntra såväl kommissionen som andra EU-länder att inta en mjuk inställning nu när Brexitförhandlingarna tar fart på allvar.

Ända sedan britterna röstade för utträde har diskussionen gått varm om vilken riktning EU ska ta. Den självklara grunden måste vara att EU ska ha en god relation till sina grannar. Ett surt, bittert och hämndlystet EU leder inte till något positivt.

EU efter Brexit bör utvecklas till ett samarbete med ödmjukhet och pragmatism som ledord. Då går det inte att försvara unionens existens genom att hota dem som inte vill se mer av överstatlighet.

Unionen tjänar inte heller på att frysa ut Storbritannien. Här finns flera alternativ, tullunion, avtal liknande Norges, ett särskilt avtal om migration, viktigt inte minst för de många svenskar som arbetar eller studerar i Storbritannien.

Det ökade hotet från Ryssland gör det än mer angeläget att finna ett avtal som både EU och Storbritannien är rimligt nöjda med. Lätt blir det inte, men inte desto mindre nödvändigt.

Det ökade hotet från Ryssland gör det än mer angeläget att finna ett avtal som både EU och Storbritannien är rimligt nöjda med. Lätt blir det inte, men inte desto mindre nödvändigt.

Sedan kan EU, och inte minst Sverige, hoppas att opinionen i Storbritannien svänger och att landet till slut blir kvar i EU. Men det får inte vara EU:s syfte att i förhandlingarna ställa så hårda villkor att britterna kan känna sig tvungna att stanna kvar.

Mer läsning

Annons