Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Barn ska inte bära ring

Nonchalera inte barnäktenskap

Annons

Issis Melin, kurator. Kämpar mot barnäktenskap.

Alla skolelever har dessvärre inte haft ett bra sommarlov. Föräldrarna till en flicka från Västerås sitter nu häktade, misstänkta för brottet äktenskapstvång, medan åklagaren försöker samla bevis. Enligt uppgifter till P4 Västmanland blev dottern bortgift i Irak under juli månad. Dottern, som är tillbaks i Sverige, bor nu på ett skyddat boende.

Issis Melin, kurator i Västerås stad som länge har arbetat med dessa frågor, nämner om "äktenskapsresor" att "det har handlat om ett par stycken per läsår" (Sveriges Radio, 24/8). Melin har tidigare lyckats hjälpa en utsatt flicka som är född i Somalia att komma hem till Västerås. Flickans pappa kunde i det fallet åtalas för försök till äktenskapstvång, alternativt för vilseledande till tvångsäktenskapsresa.

I Västmanland har rektorer inom den kommunala grundskolan fått skriftlig information om lagstiftningen och uppmanas att till socialtjänsten anmäla misstänkta fall av, eller försök till, barnäktenskap. Det är utmärkt. De utsatta barnen måste våga söka hjälp, och det är lättare att våga om det finns en vuxenvärld som lyssnar och förstår. Lärare som agerar måste också få stöd från rektorer och chefer, detsamma gäller personal inom socialtjänsten och andra yrken som kommer i kontakt med utsatta.

I Västmanland uppmanas rektorer att anmäla misstänkta fall av barnäktenskap till socialtjänsten. Det är utmärkt.

Tyvärr har det ibland funnits en ovilja att se och agera mot fenomen som barnäktenskap. Tidigare i år beskrev Förvaltningsrätten i Växjö en minderårig gift och gravid flicka som "brådmogen". I domen angavs även kultur och religion som ett skäl till att i praktiken acceptera flickans situation i ett barnäktenskap. Det är inget annat än ett oerhört svek.

I stället för att få sin utsatthet nonchalerad ska varje barn mötas av förståelse och engagemang. Kuratorn Issis Melin och likasinnade visar att det går.

Mer läsning

Annons