Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Det nya språkkravspartiet

Annons

SFI-elever ska kunna bli av med ersättning

När dåvarande Folkpartiet i valrörelsen 2002 lanserade språktest för medborgarskap var det ett kontroversiellt förslag. Men också populärt: partiet lyckades tredubbla sitt stöd och få 13,4 procent i riksdagsvalet det året.

Språk är laddat, krav är laddat. Nu är det Moderaterna som vill profilera sig i frågan. "Jag skulle vilja se att svenskan blir en röd tråd i Sverige från nyanländ till nyanställd och till ny medborgare", säger partiledare Ulf Kristersson.

M vill se kunskaper i svenska för att få permanent uppehållstillstånd och för svenskt medborgarskap, och nu föreslås även hårdare krav på den som går SFI (Svenska för invandrare).

De SFI-elever som inte följer en föreslagen individuell plan ska kunna bli av med etableringsersättning. Man kan tycka att det inte är så mycket begärt, att studerande ska följa en studieplan. SFI har kritiserats i många år, både till innehåll, utformning och för lågt ställda förväntningar. Inte undra på att många inte lyckas med SFI-kursen.

När Sveriges Radio frågar moderatledaren om språkkunskaper även ska ställas på doktorander som ansöker om permanent uppehållstillstånd svarar han att "Det här handlar ju i första hand om människor som har asylinvandrat till Sverige. Det är där vi har de stora problemen."

Att det bra och ofta nödvändigt att kunna språket i det land man bor i håller nog alla med om. Man behöver det i kontakten med myndigheter, hos läkaren, på barnens kvartsamtal och när man ska rösta.

Å andra sidan kan man tänka sig att människor som ändå klarar sig väl och försörjer sig själva, men på andra språk än svenska, är ett politiskt "ickeproblem".

Om man sedan är en engelskspråkig doktorand, eller sköter en förortsbutik genom att växla mellan arabiska, kurdiska och syrianska, spelar mindre roll.

Mer läsning

Annons