Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Ett starkt avsked efter en brutal vecka

Lätt att kritisera, svårare att reda upp

Annons

Omöjligt uppdrag? Anna Kinberg Batra meddelar sin avgång.

Att Moderaterna har haft det kämpigt i opinionen, och att förtroendesiffrorna för Anna Kinberg Batra varit låga, var en sak. Men hur styr man ett parti där inte ens de egna partikamraterna står bakom en?

Svaret kom i veckan brutalt hårt. När till och med de tunga distrikten i Stockholms kommun och län gick emot partiledaren var utgången oundviklig.

Det var imponerande starkt av Kinberg Batra att inleda presskonferensen om sin avgång med att prata om politik. Hon beskrev det politiska läget, och vad Moderaterna gjort och behöver göra. ”Jag är inte rädd för det är som är svårt”, sa hon, och svårt har det onekligen varit under hennes tid som partiledare.

Som nyvald partiordförande fick Kinberg Batra Decemberöverrenskommelsen i knät. Inom Moderaterna fanns en opinion mot överrenskommelsen, inte minst i partiets sydliga distrikt, och den nya partiledningen fick från start interna konflikter att hantera. Flyktingkrisen 2015 och väljartappet till Sverigedemokraterna fick sedan partiet att byta fot i en rad känsliga frågor.

Eftersom Kinberg Batra har varit förknippad med Reinfeldt-falangen blev det svårt för henne att med trovärdighet ändra partiets position. Skulle hon ha stått kvar skulle partiets konservativa falang ilskna till, och nu fick partiledaren i stället kritik från den andra falangen. Det har varit lätt att kritisera Kinberg Batra, samtidigt som få har haft facit på hur man får partiet på fötter igen.

"Jag hoppas min dotter får uppleva under sin livstid att en kvinna blir statsminister i Sverige", sa Kinberg Batra och tankarna går till Hillary Clintons tal efter valförlusten.

En del menar att politiken är extra hård mot kvinnliga statsministerkandidater. Som Kinberg Batra själv säger handlar den situation som uppstått om så mycket annat. Men att kvinnliga politiker i regel kritiseras hårdare är det många i toppolitiken som intygar.

"Jag hoppas min dotter får uppleva under sin livstid att en kvinna blir statsminister i Sverige", sa Kinberg Batra och tankarna går till Hillary Clintons tal efter valförlusten. Clinton sa då: ”Till alla unga flickor som tittar. Tvivla aldrig på att du är värdefull och mäktig och förtjänar alla chanser och möjligheter i världen.”

Huvudförklaringen till Kinberg Batras avgång är att hon blev partiledare i en tid när såväl partimedlemmar som väljare krävde politisk förändring, samtidigt som hon själv så länge hade företrätt partiets tidigare hållning i migrationsfrågan och i synen på Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson pekas ut som troliga efterträdare. Eftersom de båda kommer från nuvarande M-ledning undrar man hur de själva axlat sitt respektive ansvar, och på vilket sätt de vill förnya. Finanslandstingsrådet i Stockholm, Irene Svenonius, är ytterligare ett namn som nämnts. Tidigare försvarsminister Mikael Odenberg är förmodligen för konfliktsökande för partiledarrollen. En annan moderat som i efterhand fått ett erkännande är tidigare migrationsminister Tobias Billström.

Kinberg Batra var tydlig om att hon gjorde rätt som öppnade upp för att samtala med riksdagens samtliga partier, inklusive Sverigedemokraterna. Hennes efterträdare kommer med all sannolikhet fortsätta i samma spår.

Mer läsning

Annons