Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Farlig polarisering om brott och media – stort gap mellan SD:s och MP:s väljare

Finns det svenska "no go-zoner" eller har vi aldrig haft det så tryggt som i dag? När DN/Ipsos mäter svenskarnas syn på brottslighet och medierapportering träder följande bild fram: Miljöpartiets väljare tror att mediebilden är överdrivet negativ, medan Sverigedemokraternas väljare tror att medierna i stället förskönar.

Annons

Frid och fröjd, eller åt skogen?

Av de gröna väljarna menar 73 procent att Sverige egentligen är tryggare än den bild som förmedlas i medierna, medan endast 4 procent av SD-väljarna tycker det. Av SD:s väljare tycker däremot 71 procent att landet är mer otryggt än vad som framkommer i medier, medan ynka 3 procent av MP-väljarna håller med om det.

Övriga partiers väljare befinner sig däremellan. Mönstret för väljare som röstar på Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet är att de i stor utsträckning - likt Miljöpartisterna - tror att mediebilden är för negativ. Den gemensamma nämnaren skulle kunna vara att dessa partier relativt sett är positiva till invandring.

Antingen är allt frid och fröjd, eller så är allt på väg åt skogen.

När journalisten Kerstin Ekberg för "Institutet för medieforskning" har granskat var svenska journalister bor har man även då kunnat se en skillnad mellan MP;s och SD:s väljare. Där journalisttätheten är stor, bor många MP-röstande. Och där det är glest med journalister röstas det i högre utsträckning på SD.

Att många MP-väljare bor i journalisttäta områden i storstäderna - såsom Södermalm i Stockholm och Majorna i Göteborg - tycks däremot inte få många av dessa väljare att lita på att mediebilden är helt sann, om man tittar på DN/Ipsos nya mätning. Att Sverigedemokraternas väljare misstror medier, och tror att en försköning av verkligheten sker, är däremot föga förvånande.

Polariseringen har på sistone visat sig i såväl diskussionen om "Sverigebilden" och Donald Trump, som diskussionen om Örebropolisen Peter Springares inlägg om grovt kriminella med utländska namn. Antingen är allt frid och fröjd, eller så är allt på väg åt skogen. Svart eller vitt, när de gråa nyanserna behövs som mest.

Mer läsning

Annons