Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Försvara demonstrationsrätten i stället för att skälla på polisen

Centerpartiets Annie Lööf borde veta bättre

Annons

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i Göteborg.

Polisen kritiseras för att nazister tillåts demonstrera. Det är orättvist. Vill man inskränka demonstrationsrätten bör man i stället argumentera för att ändra lagen.

Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen är våldsbejakande, obehagliga och provocerande. Medan våldsbejakande islamister missionerar lugnt utanför köpcentrum och i förortsområden söker nazisterna uppmärksamhet. Och uppmärksamhet får de när de marscherar i våra städer, och söker demonstrationstillstånd i samband med event som Almedalsveckan, Bokmässan och den judiska högtiden Yom Kippur.

Många röster i debatten kräver att polisen antingen nekar nazister demonstrationstillstånd, eller åtminstone hänvisar dem till perifera platser och till andra tider. Men polisen ska inte ta politiska hänsyn. Polisen får inte ta politiska hänsyn.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg förklarar det bra på sin blogg: "Regeringsformen ger gentemot det allmänna, var och en rätt att demonstrera på allmän plats, alldeles oavsett vilka åsikter demonstranterna må hysa. Det betyder att också nynazister omfattas av denna rättighet." (13/9)

Skulle anhängare till Islamiska staten få demonstrationstillstånd, är en fråga som ställs. Ja, de får också uttrycka sina åsikter så länge de inte bryter mot lagen genom att exempelvis uppvigla, hetsa eller fysiskt angripa människor.

Den som har invändningar mot lagstiftningen bör lägga krut på att ändra lagen, i stället för att antyda att polisen agerar "obegripligt".

Men nazisterna som demonstrerade i Göteborg i söndags gjorde det utan demonstrationstillstånd. Varför ingrep inte polisen då? Svaret är att det inte är olagligt att demonstrera utan tillstånd. Trots det twittrade Centerpartiets Annie Lööf: "Helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd. Nu räcker det." (17/9).

Återigen: den som har invändningar mot lagstiftningen bör lägga krut på att ändra lagen, i stället för att påstå eller antyda att polisen agerar "obegripligt".

I december högtidlighöll Sveriges riksdag tryckfrihetsförordningens 250-årsjubileum, men få politiker som då deltog i firandet tycks intresserade av att försvara yttrandefriheten och våra grundlagar när det inte är populärt.

Om nazism och andra vidrigheter skulle försvinna av förbud hade det varit ett utmärkt förslag att inskränka yttrandefriheten och demonstrationsrätten. Men så enkelt är det inte. Det är en bättre modell att ha "högt i tak", att låta det hemska synas. Hur ska man annars kunna bekämpa antidemokratiska ideologier? Censur och organisationsförbud gör inte att vi blir av med extremismen.

Det är inte alltid lätt med åsiktsfrihet och demonstrationsrätt. Men för att åter citera Advokatsamfundets Ramberg: "Alternativen är sämre."

Mer läsning

Annons