Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Ideologiskt och rätt om grundlagen, Moderaterna

Välkommet fokus på individen

Annons
Moderaterna har presenterat förslag om att stärka grundlagen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och Andreas Norlén, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, höll i dag en presskonferens om hur grundlagen kan stärkas.

Partiet vill att en ny parlamentarisk grundlagsutredning tillsätts nästa mandatperiod och har flera bra förslag beskrivna i rapporten "En ny grundlagsutredning - Stärk individens rätt och rättsstaten".

Bland annat vill Moderaterna stärka domstolarnas oberoende, och varnar för en utveckling som den i Ungern och Polen där politiken försöker stärka sin makt. Moderaterna vill också göra det svårare att ändra grundlagar. Även Lagrådets ställning behöver stärkas, enligt partiet.

Betonandet av den enskildes fri- och rättigheter gentemot staten och kommunerna är ideologiskt och bra. Detsamma gäller idén om att skyddet mot diskriminering ska omfatta alla (det vill säga att inte heller män eller den som tillhör en "majoritet" ska diskrimineras). I stället för kollektivism betonas lika för alla. Liberalt och angeläget är det, eftersom det är allt annat än självklart i dag.

Det märks att partisekreterare Gunnar Strömmer, som 2002 grundade Centrum för rättvisa, har varit med och utformat Moderaternas förslag. Centrum för rättvisa har genom åren gett juridisk hjälp till enskilda som hamnat i kläm. Det handlar om allt från arbetskraftsinvandrare som orättvist riskerar utvisning, om män och kvinnor som diskrimineras vid kvotering, till att äganderätten inte respekteras. Centrum för rättvisa drev även fallet med den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck som till slut fick rätt mot Mälardalens högskola.

Tidigare i år fick Moderaterna kritik, inte minst från borgerligt håll, för att ta lätt på just grundlagsändringar. Partiet försvarade då regeringens förslag om ändrade mediegrundlagar, trots att flera tunga remissinstanser hade haft relevanta invändningar. En invändning var att regeringen inte bör avgöra vad som är "seriös" eller "oseriös" journalistik, och utifrån det ge olika rättslig skydd.

Märkligt nog verkade de borgerliga partierna först ta det med ro. När Sverigedemokraterna "hotade" med att begära en folkomröstning i frågan tog debatten skruv. I slutet av mars vände äntligen Alliansen och förklarade att man inte längre stod bakom regeringens förslag om mediegrundlagar. Bättre sent än aldrig!

De nya och aktuella moderata förslagen är ytterligare steg i rätt riktning. Man ska aldrig ta lätt på grundlagen. Den - och ett starkt skydd för individen - förtjänar att försvaras.

Moderaternas valslogan "lika för alla" blir härmed något annat än fluff utan innehåll.

Mer läsning

Annons