Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Ingen ska tvingas gifta sig mot sin vilja

Okunskap och feghet får konsekvenser

Annons
Kommer alla skolelever tillbaks efter jullovet? Foto: David Magnusson/SvD/TT

När jag gick på gymnasiet fick jag en friare. Mannen, som jag aldrig tidigare hade träffat, hade nyligen kommit till Sverige och frågan om frieriet gick till min pappa. Pinsamt och märkligt, tyckte jag, men det var bara att säga nej. Ingen skulle tvinga mig att gifta mig mot min vilja. Så här i efterhand är det mest en lustig anekdot.

För alla har det inte varit lika enkelt. I det senaste avsnittet av SVT:s Uppdrag granskning berättar "Sima" om sina erfarenheter av hederskulturen. Trots att hon hade förklarat att hon levde under förtryck valde socialtjänsten att vända sig till vårdnadshavarna, och förlitade sig på vad de sa. Sima giftes därefter bort i Pakistan som 16-åring. Det är ett exempel av flera.

Okunskap kring hedersförtrycket kan få förödande konsekvenser. Förutom bristande kunskap har det även funnits en beröringsskräck, en rädsla för att trampa fel.

Trots att lagen om äktenskapstvång har skärpts, och trots att polisen fått in över 200 anmälningar, finns ännu bara två fällande domar. Den ena kom i höstas när Västmanlands tingsrätt dömde föräldrarna till en 19-årig dotter som de hade gift bort i irakiska Kurdistan.

Barn- och tvångsäktenskap kan av förklarliga skäl vara svåra att utreda och bevisa. Förövarna är ofta föräldrar och anhöriga, och giftermålen äger ofta rum i länder långt bort. Dessutom behöver inte sällan flera aktörer - polis, socialtjänst och svenska ambassader - kopplas in. Men att något är svårt är inget skäl till att sitta med armarna i kors. Som många frivilligorganisationer och ansvarig för kompetensteamet mot hedersförtryck har påpekat finns det fortfarande mycket att göra.

Tidningen Dagens Samhälle har skickat ut en enkät till landets kommuner, och minst 13 kommuner misstänker att elever - som inte kommit tillbaks efter sommarlovet - har gifts bort. Mörkertalet beräknas vara stort. Det finns kommuner som har vägrat svara på enkäten. Malmös utbildningschef påstår att kommunen inte får lämna ut "uppgifter", vilket inte stämmer.

I stället för att leta efter undanflykter borde ansvariga ute i kommunerna ta reda på problemets omfattning. Det framgår i Dagens Samhälle att många kommuner dessutom saknar rutiner för att hantera att elever plötsligt är borta efter skollov. Det duger inte. Man kan inte länge skylla på att man "inte förstod".

Samhällets signal till dem som utsätts måste vara tydlig: vi är på din sida, vi fegar inte för att det är bekvämast så, myndigheter och rättsväsendet gör sitt bästa för att du och andra i din situation ska skyddas och få upprättelse.

Man ska inte bara ha "turen" att för sin familj få bestämma själv, för att få slippa gifta sig mot sin vilja.

Mer läsning

Annons