Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Ingen vinner på att skönmåla problemen

Medier ska rapportera sakligt

Annons

Bäckby bibliotek

Nyligen rapporterade VLT om stök på biblioteken på Råby och Bäckby (24/11). Bibliotekarier berättar att de tvingas agera ordningsvakter. Det har stulits biblioteksdatorer och personal har hotats av ungdomar som säger att ”de äger” biblioteket. Och när VLT:s reporter Ingegerd Backlund, uppvuxen på Bäckby, skulle ta en bild på biblioteket blev hon omringad av ungdomar och fick höra "stick härifrån!".

Stöket är förstås ett problem. När frågan om gäng som stör på biblioteken debatterades i Svenska Dagbladet påpekade bibliotekarien Einar Ehn, från Hässelby i Stockholm, följande: "För en mellanstadieunge som saknar eget rum och curlande föräldrar är ett verkligt lugnt bibliotek den största gåvan vi kan ge." (2/6 2015). Han har förstås helt rätt.

I tonåren var jag ofta på biblioteket i Uppsalas miljonprogram Gottsunda där jag bodde, för att kunna göra mina läxor. På samma sätt finns i dag barn och ungdomar på Bäckby och Råby som behöver sina bibliotek.

Lyssna är bra, skönmålning är det inte.

Mediernas roll är att skriva om nyheter och saker som händer, i vilket område det än händer. Ändå har det i dagarna klagats på medierapporteringen. SVT Västmanland har gjort inslag från Bäckby och intervjuat några äldre Bäckbybor som intygar att det är lugnt i området. "Jag har ju aldrig mött några oegentligheter någon gång. Så jag fattar inte det där", säger en farbror. "Inget stök", intygar även Pensionärernas riksorganisations lokala ordförande på Bäckby.

SVT:s ansvarige, Anders Kauranen, påpekar att man bättre ska lyssna på Bäckbyborna. Lyssna är bra, skönmålning är det inte. De intervjuade i SVT:s olika inslag borde ha fått motfrågor: Kan det vara så att det är tryggare dagtid, när de är ute, än kvällstid? Tror de på allvar att det är fördomar bakom rapporteringen om bilbränder, biblioteksstök med mera?

Visst behöver journalister också bo i och komma från områden som Bäckby, och se nyanser. Men mediernas uppgift är att rapportera sakligt och ärligt. Allt annat är att missköta journalistiken och vända den stora majoriteten Bäckbybor ryggen.

Mer läsning

Annons