Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: IS fanatiker skrämmer även här

Ta IS-klottret på allvar

Annons

En kristen kvinna i Irak, vars kyrka angripits av IS.

Islamiska staten gav kristna följande "val": konvertera till islam, betala en skatt eller bli dödad. I praktiken blev många dödade oavsett. IS märkte kristnas hem med bokstaven "N" - ”nasrani” betyder kristna på arabiska - och intensifierade massdödandet.

SVT Västmanland rapporterar att katolska kyrkan i Västerås sprejats med just detta tecken. I kyrkan är man väl medveten om vad det symboliserar. Ett hot från IS-anhängare, eller ett osmakligt "skämt"? Polisen lade ner ärendet samma dag som anmälan kom in, eftersom ”spaningsuppslag saknas”.

Om det är ett hot vore det i så fall inte det första. För över två år sedan vittnade boende i Vivalla i Örebro om dödshot mot personer som kritiserat Islamiska staten. Muslimer i området kände sig övervakade av extremisterna, och kristna berättade att de inte vågade julpynta sina fönster. Själv har jag även intervjuat personer som hotats när de burit plagg med texten "Peshmerga", det vill säga de kurdiska styrkorna som krigar mot IS.

Medan svenska makthavare har diskuterat hjälp till återvändande islamister, har oron vuxit i många förorter. Sverige har kommit att bli en av de största exportörerna av "jihadistresenärer” per capita, och det har inte skett i ett vakuum.

Att motverka jihadism handlar inte enbart om bättre möjligheter för Säpo och en skarpare lagstiftning som möjliggör fler domar mot dem som deltagit i IS folkmord. Minst lika viktigt är att föreningsbidrag till extremister stoppas. På senare tid har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor kritiserats för att ha delat ut pengar till Sveriges Förenade muslimer, vars inbjudna talare och representanter hyllat IS. Journalisten Magnus Sandelin nämner i sin bok ”Svenska IS-krigare - från al-Qaida till Jihadi Cool” också om hur svenska kommuner delat ut föreningsbidrag till extremister. Naiviteten är slående.

Det är rätt att varna för fördomar, men svenska journalister och beslutsfattare måste se varningstecknen där de finns.

Bättre koll på moskéer med problem är också ett måste. I Gävlemoskén visade sig imamen Abo Raad ha hyllat IS. Raad skrev att IS krigar mot "svekfullhetens, icketrognas och syndfullhetens styrkor", och uppmanade sina facebookvänner att ge dem stöd med "sina pengar och sig själva" (GD, 10/9 2015). Samme Raad var tilltänkt som anställd imam för Västerås moské på Råby, kunde VLT avslöja tidigare i våras.

I Malmö har Qatar pumpat in 30 miljoner kronor till Skandinaviens största moské. I Karlstad ser islamska kulturföreningen ut att få bygga moské, trots att de gång på gång bjudit in salafistiska predikanter. Dessa salafister predikar saker som att kvinnor inte får lämna hemmet, skilja sig eller säga nej till sex med maken. Kvinnans uppgift är enligt dem att, likt en slav utan rättigheter, lyda mannen.

DN:s ledarskribent Matilda Molander nämnde nyligen kritiken mot moskén i Karlstad som ett exempel på fördomar mot muslimer (25/4). Det är rätt att varna för fördomar, men svenska journalister och beslutsfattare måste se varningstecknen där de finns.

Sammanblandningen mellan extremister och vanliga muslimer har gjort att de förstnämnda har kunnat anklaga relevant kritik för islamofobi. Därmed har de kunnat behålla legitimitet, saktat ner takten för nödvänliga politiska åtgärder och kunnat håva in föreningsbidrag. Det är ett fruktansvärt svek mot alla - muslimer som kristna - som drabbas av extremisterna.

Läs också: Misstänkta IS-symboler på kyrkan skrämmer katolsk församling: "De ringer hela tiden" (Plus)

Mer läsning

Annons