Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: ”Kunskapshusen” mot extremism förstås en flopp

Vi förlorar dyrbar tid

Annons

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) utnämnde Anna Carlstedt till samordnare mot våldsbejakande extremism. Frågan är, varför?

Nu har forskare i Dalarna granskat hur väl "kunskapshusen" mot våldsbejakande extremism har fungerat, och domen är hård. Utredningen visar att uppdraget är otydligt, målen vaga och att kommunikationen mellan kommunerna och Säkerhetspolisen brister.

Den som har följt samordningen mot våldsbejakande extremism är förmodligen inte förvånad. Det följer nämligen ett tydligt mönster från Mona Sahlins tid som samordnare till dagens samordning som leds av Anna Carlstedt.

När demokratiminister Alice Bah Kuhnke utnämnde Carlstedt till ny samordnare väckte det genast frågor. Samma Carlstedt var tidigare ordförande för Röda korset som hade i uppdrag att starta en hjälptelefon mot extremism. Den blev en flopp trots flera miljoner kronor i stöd. Vad talade egentligen för att Carlstedt skulle göra succé med kunskapshus mot extremism?

En ansvarig för kunskapshuset i Örebro säger till SVT att de inte har lyckats nå den berörda gruppen (14/9). Extremister hör helt enkelt inte av sig och ber om hjälp. Och då är ändå Örebro en av städerna som har haft betydande problem med våldsbejakande extremism.

En sak är säker: för varje meningslös insats eller meningslöst projekt förloras dyrbar tid.

Enligt Säpo har antalet våldsbejakande extremister som de är "intresserade av" ökat på senare år. Säpochefen Anders Thornberg har nämnt 3000 extremister, varav 2000 är islamister och övriga höger- eller vänsterextremister. Säpo ska förstås ha koll på potentiellt farliga personer, och det är bra att en rad lagförändringar är på gång. Men det förebyggande arbetet är också viktigt.

Myndigheter och kommuner måste till exempel strypa föreningsbidrag till våldsbejakande islamister eller högerextremister. Annars ger samhället dubbla signaler. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har kritiserats hårt för att just ha betalat ut pengar till extremister. Denna myndighet leddes av Alice Bah Kuhnke innan hon blev minister. Kände demokratiministern till problemen?

I somras meddelande regeringen att den nationella samordningen mot extremism ska övergå till ett nytt nationellt centrum vid Brottsförebyggande rådet (Brå). Liberalerna tycker i stället att polisen borde få uppdraget. Hur väl Brå kan sköta arbetet återstår att se, men en sak är säker: för varje meningslös insats eller meningslöst projekt förloras dyrbar tid.

En som kan frågorna är Magnus Ranstorp, terrorismforskare på Försvarshögskolan. Han har anlitats av andra länder för sin expertkunskap. I Sverige testar vi i stället ineffektiva åtgärder gång på gång, och ger ansvaret till personer utan lämpliga meriter för jobbet.

Mer läsning

Annons