Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Nej, han ska inte skylla sig själv

Utsäkta inte hot

Annons

Spår efter ägg på SD-ledarens hem.

Knappt hade nyheten om att Jimmie Åkessons hem i Sölvesborg angripits kommit ut, innan en del reagerade med att Sverigedemokraten får skylla sig själv. Till exempel twittrade en medarbetare på Sportkanalen på TV4 att Åkesson är en "nazist", samt "skyll dig själv clown". En underskattad klausul är "talk shit, get shot", skrev personen, och han uttryckte även att Sverigedemokrater är en "bugg som måste rättas till".

Nu vet vi inte med säkerhet om det inträffade var en politisk attack. Men Åkessons sambo berättar att hon blev rädd då hon och parets treåring befann sig hemma. Det råder inget tvivel om att SD:s partiledare levt under hot, och det är ett problem.

Det är allvarligt med hot och våld oavsett om måltavlan är oskyldiga boende på ett flyktingboende eller om någon försökt skrämma Åkesson och hans familj genom att rycka i ytterdörren och kasta saker mot deras hem. Det borde vara självklarheter, men är det tydligen inte för alla.

Hot och våld mot förtroendevalda får konsekvenser. Nyligen berättade exempelvis Miljöpartisten Nils Karlsson i Malmö att han lämnar sin post som kommunalråd, och att han då vägt in hoten och trakasserierna. Budskap som "Jag ska hänga dig", ”Hoppas de kulturberikar dig och din familj med vapen nästa gång, Karlsson”, och "Hoppas att dina barn blir dödade", sätter spår. I Skåne lämnade även det socialdemokratiska kommunalrådet Pierre Esbjörnsson i Skurup sitt uppdrag efter att hans bil sprängdes på uppfarten när familjen låg och sov. På husfasaden hade nazistiska symboler sprejats.

Det minsta man kan göra är att sluta ursäkta våld.

I tidigare valrörelser har allianspartiers partilokaler och borgerliga politiker attackerats av vänsterextremister, som även gett sig på företag och myndigheter som Arbetsförmedlingen. Aktivister i den autonoma miljön har gjort sig skyldiga till våldsbrott som grov misshandel och vållande till kroppsskada. Även om fokus i dag är på våldsbejakande högerextremister och islamister, kan även vänsterextremismen blossa upp igen.

Dessvärre kommer det att alltid finnas extremister som utnyttjar det fina i att folkvalda politiker är nära medborgarna. Att politiker bor i vanliga bostadsområden utan höga murar, att regeringsföreträdare går på bio, besöker varuhus, och håller torgmöten bara några meter från okända människor. Det minsta man kan göra är att sluta ursäkta våld. Vi hamnar annars på ett sluttande plan, där olika sidor rättfärdigar hat, hot och våld genom att peka på motståndarna.

Journalister och andra ska uttrycka sig bättre är att Åkesson får skylla sig själv och måste "rättas till". Särskilt i ett läge när anhöriga blivit rädda.

Mer läsning

Annons