Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Polisen behöver rejäl förstärkning, inte tomma ord

Viktigt att skjutningen i Västerås klaras upp

Annons

Skotten träffade huset där polismannen med familj låg och sov. Foto Per Groth / TT

Skotten mot Västerås-polisens villa i Hagaberg i höstas sätter ljuset på polisernas utsatthet. Hur påverkas poliser av en sådan händelse? Och vad händer om människor mister livet nästa gång?

De grovt kriminella försöker flytta fram sina positioner, och attackerna riktade mot poliser har varit många det senaste året. I kombination med poliskrisen – en hårt ifrågasatt omorganisering och poliser som lämnar yrket på grund av dåliga villkor - ser det riktigt mörkt ut.

Samtidigt rör det på sig i utredningen om Västeråsskotten. Missing people hittade i november, när de sökte efter försvunna Fatima Berggren, en skjutklar Kalasjnikov AK 47 vid Norrleden i Västerås. Tack vare att vapnet hittats har polisen nu kunnat gripa en 31-åring från Eskilstuna, misstänkt för eventuell inblandning.

Det är viktigt att den eller de skyldiga sätts dit, såväl för den direkt drabbade polisen och hans familj, som för svensk polis.

Att händelsen har satt sina spår märks även i Dagens Nyheters serie "De som bär Sverige" (Del 2 – poliserna runt Västerås, 16/1). Där intervjuas Anton Lagerholm, polisassistent i norra Västmanland, som berättar att han numera rutinkollar så att ingen fäst något explosivt under hans bil.

Man kan även läsa att kollegor till polisen som fick sitt hem beskjutet fick börja sitt skift på morgonen efter skjutningen med att åka till platsen. "När de kom tillbaka till polisstationen, en grå betongkloss alldeles vid Svartån i Västerås, grät de tillsammans." Anton Lagerholm påminner om att en polismans hela familj hade kunnat vara mördad, och tror att det är en fråga om när en polis kommer att mördas i sitt hem.

När Västerås har fått en förstärkning av poliser efter skottlossningen mot villan, vilket i sig förstås behövs, blir det samtidigt färre poliser närvarande i övriga länet. Det finns inga marginaler. Och för få poliser betyder otrygga poliser.

Svensk polis har haft bättre dagar.

När SVT Agenda i söndags tog upp att antalet våldsbrott som klaras upp har minskat, intygade rikspolischef Dan Eliasson ändå att det kommer att bli bättre. Eliasson har en förmåga att se ljuset, och det är möjligt att man på en myndighetschefskurs fått lära sig att alltid låta hoppfull. Men "positivt tänkande" biter tyvärr inte på våldsbrottslingar.

Jacob Engelmark, som med sin familj bor nära den beskjutna polisvillan, säger till DN om att politiker påstår att det bästa sättet att protestera mot våldet är att leva som livet som vanligt: "Det är sådant skitsnack". Nog är det bra lättare att vara optimist på avstånd, när man själv inte är drabbad.

Poliserna behöver rejäl förstärkning och stöd, inte ord utan innehåll.

Mer läsning

Annons