Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Reagera när oskyldiga muslimer angrips

Terrordåd inget skäl till hat mot muslimer

Annons

Efter det fruktansvärda dådet i Stockholm har beslöjade kvinnor vittnat om anklagelser riktade mot dem.

En bekant på Facebook, beslöjad kvinna i min ålder, skriver att en man "fnös och frustade" åt henne på bussen, och att han åter en gång misstänkliggjort henne för dådet i Stockholm.Hon påpekar i sitt inlägg det självklara, att hon som "vanlig människa" inte är ansvarig för det som har hänt på Drottninggatan, samt att hon är lika rädd och ledsen för det som har hänt som andra. Liknande berättelser har även fler vittnat om i medier.

En ytterligare bekant till mig i Stockholm berättar om hur han och andra redan timmarna efter dådet fick rycka in när flera män attackerade två familjer verbalt. "Ena kvinnan hade slöja på sig. De gick med sina män och barn", berättar han. Det finns dessvärre människor som inte tvekar att ta ut sin ilska på oskyldiga, och då är det a och o att omgivningen reagerar och inte vänder bort blicken.

Vanliga muslimer bär naturligtvis inte ansvaret för vad mördare gör. Det borde vara en självklarhet, men ändå händer det att våldsbejakande islamister och muslimer buntas ihop.Dels finns det främlingsfientliga som gärna gör det, och dels finns det personer som - ibland i välmening - felaktigt hävdar att kritik mot islamism och extremism är kritik mot muslimer som grupp. Oasvett motiv bakom sammanblandningen är den farlig och kontraproduktiv.Samhället och politiken behöver både reagera mot diskriminering och hat mot oskyldiga muslimer, och samtidigt bekämpa politisk och religiös extremism. Inte antingen eller, utan både och.

Extremister som hyllar IS representerar inte ”muslimer”, tvärtom vill vanliga muslimer leva i fred och frihet.

Egentligen är det enkelt: Om islamister lägger sig i hur kvinnor går klädda på torget ska det hanteras på samma sätt som om andra agerat så. Om det finns muslimska friskolor som missköter sig ska de granskas på samma sätt som skolor med annan religiös riktning.Om en förening sprider kvinnofientlighet och homofobi ska den förstås ha lika lite föreningsbidrag, oavsett vilken religiös etikett den har. Och om det förekommer extrema åsiktsyttringar hos en muslimsk församling, ska det upp i ljuset på samma sätt som missförhållanden i en kyrka eller synagoga.

Efter VLT:s granskning av Råby moské, som visat sig ha besvärande kopplingar, har moskéns ordförande Khaled El Awad berättat att han tragiskt nog utsatts för stenkastning mot sin bostad och fått sin bil uppbränd. Motivet bakom bilbranden känner vi ännu inte till, men oavsett orsak är det fel att som El Awad antyda att det är tidningens granskning som varit problemet.

VLT kunde visa att det fanns kopplingar mellan Råby moské och moskén i Gävle, och att det funnits planer på att starta ett salafistiskt centrum i Västerås. Den hårdföre salafisten Fekri Hamad sa sig predika på moskén, och även Gävleimamen Abo Raad - som öppet hyllat Islamiska staten - har regelbundet föreläst på Råby moské. Givetvis ska VLT och medier göra dessa granskningar.

Extremister som hyllar IS representerar inte ”muslimer”, tvärtom vill vanliga muslimer leva i fred och frihet. Ser du någon bli oskyldigt påhoppad - reagera!

Mer läsning

Annons