Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inte längre tåg när många får stå mellan Eskilstuna och Västerås?

Planerade arbeten är ingen överraskning

Annons

Tåg med många passagerare den här veckan

Dags för en personlig synpunkt från luttrad tågresenär. Den här veckan är det banarbeten mellan Eskilstuna och Stockholm. Så för resenärer från Eskilstuna blir det att åka buss mellan Eskilstuna och Läggesta och därefter tåg.

Många som ska till Stockholm från Eskilstuna tar då tåget till Västerås för byta där och åka vidare till Stockholm. Ett rationellt val.

Problemet är att morgontågen blir överfulla mellan Eskilstuna och Västerås. Jag går på i Kvicksund, och redan när tåget kommer in är det några som måste stå. Sedan måste alla vi som går på i Kvicksund stå hela vägen, och efter Kolbäck är det än fler som får stå.

För mig som gammal stockholamre kunde det kanske kännas nostalgiskt. Det är som att åka buss eller tunnelbana i rusningstid i Stockholm. Fast så borde det inte behöva vara.

En planerad vecka av banarbete bör inte vara någon överraskning för trafikplanerarna. Då borde de kunna planera för att det blir stor tillströmning av passagerare.

Längre tåg skulle lösa problemet med att många tvingas stå. Det borde inte vara särskilt svårt att sätta in extra vagnar på några tåg per dag.

Att ha så stående under så lång tid som över en halvtimme (tiden Västerås-Eskilstuna) är dessutom tveksamt för säkerheten

Mer läsning

Annons