Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för läkemedelsindustrins "quick-fix"

Vi mår bättre med bättre mat

Annons

Se upp med chipsen som lunchmat

En energidryck, en påse chips och en burk pepparkakor. Det var vad de tre killarna i nedre tonåren köpte när de stod före mig i kassan i mataffären här om dagen. Klockan var runt tolv och jag fick än en gång bita mig i läppen för att inte utbrista: Ska det där föreställa lunchen, eller?

Jag har sett det så många gånger nu. Skolelever som, runt lunch, går och handlar godis, chips, läsk eller energidryck. Skolmaten har i alla år fått kritik för att vara trist och näringsfattig, och det gör ju inte saken bättre om somliga barn och ungdomar ersätter den med likaledes näringsfattiga, meningslösa kalorier.

Sambandet mellan vad man äter och hur man mår är mycket intressant att studera. För fyra månader sedan ändrade jag mina matvanor totalt. Det tog tre dagar innan effekterna av omläggningen märktes. Från en timme till en annan kände jag mig plötslig pigg och full av energi - bara för att jag hade rensat bort allt skräp och istället börjat ge kroppen den näring den behöver.

Tänk vad många människor som skulle kunna må bättre om bara de ändrade sina matvanor! Jag tänker framför allt på ungdomar som uppger i hälsoundersökningar att de mår dåligt och som ordineras antidepressiva läkemedel. De går på knäna av krav från alla håll: de ska plugga ordentligt, de ska vara snygga och smala, ha rätt kläder, vara aktiva och populära på sociala medier och IRL.

Vad äter de? Skräpmat och godis som sköljs ned med läsk och energidrycker. Och så sover de för lite, rör på sig för lite och dricker på tok för lite vatten. Kanske inte alla, men gissningsvis ganska många.

Inte undra på att de tycker att de mår dåligt! De får ju inte den näring de behöver! Miljöpartiet avslutade nyligen sina kommun- och landstingsdagar i Sundsvall. Det är bra att de vill se mer rörelse i skolan, och att de vill stärka elevhälsan genom fler skolläkare, kuratorer och psykologer. Att de vill att det ska finnas hjälp att få för den som de facto mår dåligt. Men har de inte glömt att satsa på bättre mat?

Jag vet att många skolkök numera lagar mat på riktigt, på riktiga råvaror istället för på hel- och halvfabrikat. Ändå kvarstår kritiken mot skolmaten på många håll – jag kan bara hänvisa till mina barns skolor. De dagar de kommer hem och säger att de tyckt om maten är få. Och de är tyvärr i gott sällskap.

Men vad spelar det för roll är att skolmaten lagas på riktiga råvaror om barnen inte tycker om smaken på den? Vad är det för nytta med att maten kanske har högre näringsvärde än förr om åren, om barnen ändå inte äter den?

Mer läsning

Annons