Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnskog bränns ner för att odla billig olja

Annons

Skog avverkas i Indonesien för att ge plats åt produktion av palmolja.

Vi konsumenter sitter på all makt, men vi utnyttjar den inte!! Jag är trött på att tvingas vara en miljöbov när jag går och handlar mat, det jag tänker på är att tvingas köpa mat innehållande palmolja. Palmolja odlas med framgång i nedbränd tropisk regnskog med allt vad det innebär i form av miljöförstöring och utrotande av djurarter.

Idag produceras cirka 60 miljoner ton/år och det ökar. Bland annat frigörs mängder med markbundet koldioxid som bidrar till den globala uppvärmningen. Att palmoljan används beror inte på att den skulle vara nyttig utan att den är billig, illegala plantager säljer till låga priser. Oljan transporteras i stora tankerfartyg till Europa och livsmedelindustrin använder den istället för de lite dyrare inhemska oljorna som till exempel raps eller lin.

Titta i bröddisken, kexhyllan, hyllan med kakor och mycket mera. Hittar du något utan palmolja så grattis! Jag läser varenda innehållsförteckning och har börjat vägra köpa produkter med palmolja, vi bakar själva istället och köper inte längre halvfabrikat utan lagar från grunden och använder smör eller rapsolja.

Om vi alla gjorde så här bleve livsmedelindustrin tvungen att lyssna. Vi har makten.

Lasse bakom knuten

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons