Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvis behandling av vårdcentraler

Annons

Ge vårdcentralerna lika villkor, uppmanar skribenten.

I Västmanland finns sedan länge en jämn fördelning av privata och landstingsdrivna vårdcentraler. Vi moderater tycker det är positivt att det finns olika driftsformer att välja på för patienterna, och för personalen som får fler arbetsgivare att välja mellan.

Det ställs samma krav på alla vårdcentraler i länet, oavsett om de är landstingsdrivna eller privata. De ska leverera samma goda vård med hög kvalitet för länets alla invånare. När det gäller kvalitet ska kraven dessutom vara mycket höga.

Men när det gäller ekonomi behandlar landstinget vårdcentralerna olika. Ersättningen för utfört uppdrag är lika men om en landstingsdriven vårdcentral går med förlust så skjuter landstinget till pengar för att täcka underskottet. Medan den privat drivna får klara sig utan. Det ställs alltså samma krav och samma yttre förutsättningar men är helt olika ekonomiska villkor. Den här ojämlikheten i villkor gör att den privata vårdcentralen får svårare att klara sitt uppdrag.

Vid senaste delårsrapporten visade alla landstingsdrivna vårdcentraler ett underskott. Och för verksamhetsår 2015 tillsköt landstinget över 15 miljoner kronor till de landstingsdrivna vårdcentralerna, utöver ordinarie anslag. De privata vårdcentralerna fick inget extra tillskott.

Likabehandlingsprincipen blir således satt åt sidan. Det blir inte konkurrens på lika villkor.I Norrbotten har landstinget tänkt om och behandlar alla vårdcentraler lika, även ekonomiskt. Går de landstingsdrivna med förlust och får extra tillskott så ersätts även de privatdrivna vårdcentralerna i området på samma sätt. Norrbottens modell tar hänsyn till flera aspekter och ger avvägda ersättningar.

Det är tufft att driva en privat vårdcentral i dag. Tyvärr ser vi att några har fått lägga ner verksamheten eller är på väg att göra det. Det är inte konstigt med tanke på de ojämlika förutsättningarna. Det är dags att införa rättvisa villkor för alla vårdcentraler i hela Västmanland.

Jenny Landernäs (M), oppositionsråd, Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons