Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargstammen fyrdubblad – nu hotas kungens jakt i Bergslagen: "Det kan bli en katastrof"

Vargbeståndet i Klotenreviret har fyrdubblats på ett år. Nu kan kungens årliga jakt i området vara hotad.
"Det är lite spänt. Det kan bli en katastrof", säger kungens jaktledare Jimmy Pettersson till Svensk jakt på nätet.

Annons

Det är i samband med vinterns varginventering som Länsstyrelsen i Örebro kunnat konstatera att det tidigare Klotenreviret delats upp i fyra revir. Totalt rör sig vargstammen på en yta av 100 000 hektar. Av dessa nyttjar kungen 25 000 för sin jakt.

"Kungen är införstådd med det här, och vi är väldigt på tå. Det ser inte bra ut", säger Jimmy Pettersson till Svensk jakt.

Vargarna bedöms enligt Jägareförbundet att ta fyra, fem älgar per 1 000 hektar.

"Det blir inte så mycket kvar till jakt när vargarna tagit sitt", säger Johan Stedt, klövviltsansvarig jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Örebro, till Svensk jakt.

Nu planerar man att koncentrera älgjakten i oktober till de områden inom kungens marker som har en älgstam som är jaktbar. Men ännu är det ett stort frågetecken för om höstens traditionella jakt kan genomföras.

"Jag kommer att ägna stor del av sommaren till att åka runt och se hur det ser ut och var det finns älg. Det är lite spänt. Vad händer nu? Det kan definitivt bli en katastrof", säger Jimmy Pettersson till Svensk jakt.

Fakta:

Kungens traditionella jakt genomförs i området Kloten Malingsbo i oktober varje år. Kungen bjuder in företrädare inom näringslivet och vänner att delta.

Mer läsning

Annons