Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för massinvasion när besöksförbudet i skogen hävs

Kommunerna anställer ordningsvakter. Polisen höjer beredskapen. Länsstyrelsen uppmanar nyfikna att inte åka dit.

Det var en bra bit över hundra personer, de flesta på något sätt drabbade av skogsbranden, som kom till informationsmötet i Västerfärnebo i onsdagskväll.

Länsstyrelsen, Trafikverket, Skogsstyrelsen, Polisen och Länsförsäkringar hörde till de som informerade.

Länsstyrelsen informerade bland annat om hur man förbereder sig inför hävandet av besöksförbudet. Det finns en stark oro från myndigheterna att nyfikenheten ska vara så stor från allmänhetens sida att det kanske blir kaos i skogarna de första helgerna.

– Vi kommer att uppmana allmänheten att inte resa dit de första helgerna. Följderna av branden kommer att finnas kvar länge. Området kommer inte att bli grönt över en sommar, säger Anna Friden, chef för Naturvårdsenheten på länsstyrelsen.

– Vi är inne i planeringsarbetet för det här, tillsammans med övriga myndigheter.

Fagersta och Sala kommuner har redan bestämt att de kommer att ha ordningsvakter på plats den första helgen.

Det som oroar mest är att det ska bli trafik- och parkeringskaos.

– Klart att vi kommer att hålla ett extra öga på området när det öppnas. Hur vi ska göra har vi inte bestämt ännu, säger Agneta Kumlin, chef för polisen i Fagersta.

En annan oro som finns hos polisen är att allmänheten i sin nyfikenhet kanske kliver in på privata tomter där det finns branddrabbade byggnader.

– Det är faktiskt fråga om hemfridsbrott, säger Kaj Byggmästars vid polisen i Sala.

– Skulle det hända hoppas jag att man då lyder uppmaningar från de som är boende och går därifrån.