Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro inom NVU efter röda siffror

NVU blev taget på sängen av de höga kostnaderna 2015. Årsredovisningen visar sju miljoner kronor i röda siffror. Nu ber förbundet ägarkommunerna om drygt sex miljoner kronor. Uteblir pengarna – då väntar besparingar.

Annons
Shiro Biranvand (V), ordförande i NVU:s direktion.

Norra Västmanlands utbildningsförbund (NVU) ansvarar för gymnasie- och vuxenutbildningen i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. Helt oförberett gick förbundet back 7,2 miljoner kronor förra året.

Läs mer: Ökade kostnader förra året gör att NVU begär mer pengar

Minusresultatet får nu konsekvenser. Det råder vikarie-, anställnings- och inköpsstopp. Kurser och konferenser som innebär ökade kostnader dras också in.

– Det här drabbar till syvende och sist verksamheten och det är elever som är verksamheten, säger Ingela Klingestedt, som är samhälls- och geografilärare på Brinellskolan.

NVU kommer nu sannolikt att äska efter pengar för att vända resultatet. Frågan ligger på bordet 9 mars, då förbundets direktion träffas.

– Förslaget är att vi använder vårt eget kapital, 900 000 kronor och att vi sedan skickar äskande till medlemskommunerna om att de fyller på det resterande. Det är i enlighet med förbundsordningen, säger Shiro Biranvand, ordförande i NVU:s direktion.

Om NVU inte får pengar av kommunerna så väntar troligen drastiska åtgärder.

– Då måste vi ta itu med underskottet genom att spara. Jag vågar inte säga på vad. Men då räcker det inte med köpstopp. De största kostnaderna är lokaler och löner, säger Shiro Biranvand.

Enligt honom beror minusresultatet främst på två saker.

– Det ena handlar om en miss mellan NVE (som sköter förbundets ekonomi) och NVU. Kostnader för pensioner har funnits men problemet är att det inte är redovisat, säger Biranvand.

Han hänvisar till NVE:s månatliga NVU-rapport för utfallet i oktober. Den visar nollor för de tre kommunernas pensionsfordran.

Läs mer: Kommunerna ännu inte överens om åtgärder

Det ska röra sig om 3,5 miljoner kronor i kostnader som NVU var ovetande om och därför inte kunde kompensera för, menar Biranvand.

Den andra anledningen har enligt Biranvand att göra med en oväntad stor elevtillströmning. SFI gick från 450 inskrivna 2014 till 757 förra året.

– Det är personer med utländsk bakgrund som kommit in både på gymnasiet och inom vuxenutbildningen. De kom i slutet av året och det var en oväntad ökning, säger Biranvand.

Han säger vidare att det ledde till bland annat ökade personal- lokal och undervisningsmaterialkostnader.

Men ännu är det inte mer exakt fastställt vad underskottet beror på.

Inom gymnasiet oroar sig personalen för om underskottet får ytterligare konsekvenser.

– De svaga drabbas hårdare, så är det alltid med besparingar. De som inte klarar sig på egen hand och behöver resurser, säger Ingela Klingestedt och fortsätter:

– Medlemskommunerna måste skjuta till pengar.

Läs mer: NVU har 850 fler elever

Annons