Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro på Norrbygården efter besked om nedläggning

Nästa år försvinner de privata asylboendena i norra länsdelen. Det avslöjade FP förra veckan. Stängningarna kommer att påverka skolan - och för de boende skapar beskedet ett nytt orosmoln.
– Det här gav oss ännu mer osäkerhet inför framtiden, säger Sameh Darder, som bor på Norrbygården i Fagersta.

Några upphängda tygstycken skyler en säng i ett av rummen på Norrbygården. I rummet bor fyra personer. Tygtrasorna ser inte mycket ut för världen - men de skapar en liten privat plats. En gnutta trygghet. En början på något som de asylsökande hoppas kunna bygga upp i Sverige.

– Vi vill bara få ett normalt och stabilt liv. Att få något av det vi hade innan. Något vi kallar hem, säger Sameh Darder.

Han är syrier men har bott 25 år i Dubai. Han studerade till grafisk designer och fick jobb i Dubai efter examen. Men på grund av kriget kunde han inte bo kvar. Hans pass drogs in.

– Jag fick två möjligheter: att åka in i fängelse eller att lämna landet.

Darder kom till Sverige förra hösten och till Fagersta i januari. Bara ett par månader senare hörde han och de andra på Norrbygården att boendet skulle stängas.

– Men inget hände. De flyttade ungefär 200 personer och då trodde vi att de skulle flytta alla direkt, men det stämde inte, säger Darder och fortsätter:

– Det här gav oss ännu mer osäkerhet inför framtiden.

De som bodde på Norrbygården men fick flytta tidigare i år är nu utspridda över stora delar av Sverige.

– Några flyttade till Boden, några till Kiruna, några till Sundsvall. De är överallt nu, säger Mahir Awad, en syrier som har bott på Norrbygården i drygt ett år. Innan arbetade han 17 år som målare.

– Våra väskor står alltid klara. Du vet inte när du måste flytta och vart, säger Sameh Darder.

Läs mer: Alla asylboenden i norra länsdelen försvinner

I Fagersta finns det 50 asylsökande barn i dag. Även fast alla inte bor på Norrbygården – vissa bor hos släktingar eller i lägenheter – så kommer Fagersta kommuns skolor att påverkas av nedläggningen.

– Utifrån vår planering nu, om anläggningen skulle flytta i dag, så räknar vi med att ungefär 15 barn skulle försvinna från skolan, säger Per Österberg, chef för utbildnings- och fritidsförvaltningen.

Det här innebär också en personalminskning på förvaltningen.

– Vi får minska volymen. Det motsvarar två personer som har jobbat med det här som inte får förlängt. Det är inte några tillsvidareanställda, säger Österberg.

– Flest asylsökande går på Per Olsskolan, det är i första hand där som man får titta på att ändra organisationen. Men vi ser inte det här som dramatiskt. Elevantalet fortsätter att öka lite grann på låg- och mellanstadiet. På högstadiet har det minskat lite därför att Lindgårdsskolan har startat en till sjundeklass, fortsätter han.

I Norberg finns det 181 asylsökande barn i åldern 3-16 år. Men de flesta av dem bor i Migrationsverkets lägenheter i Kärrgruvan. Att asylboendena Fliken och Björkås stänger kommer inte att påverka grundskolan mycket.

– Det bor inte många barnfamiljer alls på Fliken. Däremot är det främst barnfamiljer på Björkås men vi räknar ändå inte med några stora förändringar, säger skolchefen Ingrid Nord.

Totalt har Fliken och Björkås i dag tillsammans nära 200 platser för asylsökande.

Klockaregården i Skinnskatteberg är ett mindre boende med 55 platser. I nuläget vet inte kommunchefen Nima Poushin säkert hur nedläggningen nästa år påverkar kommunen.

– Det är svårt att säga på rak arm. Jag har i dag (tisdag) bett att få en uppdaterad lägesbild av hur många nyanlända vi har i skolan, säger han.

Sameh Darder och de andra på Norrbygården vet inte när de måste flytta. Men att de snart ska lämna Fagersta står bortom allt tvivel.

– Vi hade ett liv innan kriget. Det var stabilt, allt var bra – vi hade jobb, utbildning, familjer. Allt vändes upp och ned när kriget kom, säger Sameh Darder.

Läs mer: Oförändrat antal elever trots stängning av asylboende

Läs mer: Asylboendet evakuerar samtliga boende