Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroande vänstersväng i landstingets politik

Den röda landstingsmajoriteten anklagar Landstingsalliansen för att sprida osäkerhet kring Bergslagssjukhusets framtid.

Annons
Blir landstingsdrivet. Varför skulle det bli lättare att få tag på personal om landstinget tar över, undrar Alliansen i landstinget. Foto: Lina Svalbro/arkiv

Samtidigt försöker de odla myten om att vi vill privatisera all sjukvård i Västmanland. Det är inte bara osakligt. Det är dessutom felaktigt.

Vi värnar vården i Landstinget Västmanland och i norra länsdelarna. Det är därför vi i vår utvärdering och utifrån de erfarenheter vi har av när landstinget drev Bergslagssjukhuset har uttalat att driften av Bergslagssjukhuset ska läggas ut för ny upphandling.

Som Socialdemokraterna mycket väl känner till, drogs Bergslagssjukhuset i Fagersta under ett flertal år med ekonomiskt dåliga resultat, dålig stämning bland personalen och stor oro över vårdutvecklingen bland boende i norra länsdelen.

Det var en bidragande orsak till att Socialdemokraterna förlorade majoriteten i landstingsvalet 2006.

De år som Mitt Hjärta svarat för driften av Bergslagssjukhuset har varit framgångsrika. Inte minst det faktum att Bergslagssjukhuset vunnit pris för sin strokevård är ett bevis på detta. Det är ett faktum som den röda majoriteten talar tyst om.

Alla verksamheter inom hälso- och sjukvård står inför en stor gemensam utmaning; nämligen personalförsörjning. Det gäller såväl Bergslagssjukhuset som landstingets övriga vårdande verksamheter.

Motivet för att lägga driften av Bergslagssjukhuset i landstingets regi sägs vara att landstinget är bättre på att långsiktigt säkra kompetensförsörjningen. Vi ifrågasätter den slutsatsen och antar att landstinget kommit fram till sitt ställningstagande efter ”några samtal med tjänstemän” eftersom någon annan analys inte har presenterats. Att landstinget själv har svårt att besätta tjänster visas av att man förra året köpte hyrpersonal för 162 miljoner kronor, vilket är en ökning med 29 procent.

Vi är oroliga över den utveckling som vi ser när den röda landstingsledningen nu försöker stoppa entreprenaden av Bergslagssjukhuset, tvingar fysioterapeuterna in i vårdcentralerna samt återtar läkemedelsförsörjningen i egen regi.

I det röda Landstinget Västmanland pågår ett arbete som innebär färre entreprenader och olika utförare. Det minskar valmöjligheterna för patienterna och är kostnadsdrivande.

Nästa steg blir sannolikt att lägga ned eller begränsa möjligheterna ytterligare för alla privata vårdcentraler.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons