Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oseriöst om vindkraft

var till Jan Onning (FP 25/10).

Onnings insändare består av ”insikter” som han lägger i min mun och som jag aldrig uttalat vid vårt samtal. Måhända är det önsketänkande? I alla fall en debatteknik som inte inger förtroende för de åsikter Onning vill föra till torgs.

Så här är det:

1) Centerpartiet är positivt, jag vill säga mycket positivt, till vindkraft. Denna, i kombination med bland annat vattenkraft och solel, ger Sverige en unik möjlighet till ett miljövänligt, klimatvänligt och långsiktigt hållbart energisystem.

Den ger oss en av pusselbitarna för att ersätta kärnkraft och oljeberoende.

2) Det vore oförsvarbart av Smedjebacken att inte bidra till elförsörjningen, om detta kan ske med miljömässigt rimliga konsekvenser. Exempel på detta är att det redan i dag finns kraftproduktion med två vattenkraftverk i Kolbäcksån, två vindkraftverk på Uvberget och den offensiva vindbruksplan kommunen tagit fram.

3) När det enskilda fallet ska prövas, som nu i fallet Långholmsberget, ska det enligt lag ske ett offentligt samråd. Där får alla parter, både Eon och vindkraftsmotståndare, lägga fram sina argument varför det skall byggas eller inte byggas vindkraftverk just här. Det vore fel av mig, som politiker, att ta ställning i frågan om lokaliseringen här innan jag hört båda sidors argument vid kommande samråd.

Onning har i övrigt negativa synpunkter på export av el till Tyskland. Man kan då konstatera, att Sveriges välstånd i allmänhet och Bergslagens i synnerhet, bygger på och har så gjort sedan medeltiden, förädling och export av våra naturtillgångar. Det gäller exempelvis järn och stål, sågade trävaror och papper. Dalarna är i dag Sveriges fjärde största exportlän. Varför inte exportera ren el till kontinenten, där det ersätter kolkraft, när vi har möjlighet? Vi i Sverige har tidvis, vid sträng vinterkyla, själva behov av att importera el. Tack och lov resonerar då inte andra länder som Onning!

Politikens uppgift är att, före ett beslut, väga samman olika intressen. När det gäller vindkraft handlar det om miljö, ekonomi, sysselsättning och lokal utveckling. Det blir därför sällan en seriös debatt från enfrågegrupper, som i detta fall även drivs av egenintresse. ”Gärna vindkraft, någon annanstans, men inte just här (hos mig)”, är innebörden i Onnings argumentation.

Centerpartiet i Smedjebackens kommun

Jan Tholerus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel