Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otibranden är släckt

Gräsbranden som startade på torsdagseftermiddagen utanför Fagersta har nu släckts.

Annons

Eftersläckningsarbetet kunde påbörjas runt midnatt och markägarna är ute på sina områden och bevakar. Räddningstjänsten finns fortfarande på plats för att söka efter fler eventuella brandhärdar utmed den omkring sju kilometer långa sträckan som brunnit.

-Det är inte en sammanhängande brand, det är punktbränder som startat längs tågrälsen, berättar Daniel Lundin, räddningsledare.

-Just nu ser det väldigt lugnt ut, men nu kommer solen fram och torkar upp efter natten och då finns det risk att det flammar upp igen. Men om det skulle hända så har vi personal på plats.

Läs mer: TV: Gräsbrand nära hus - brinner kraftigt

Larmet om branden kom strax före klockan 15 på torsdagen och tros ha orsakats av tåget.

-Troligtvis är det någon broms som legat på och spritt gnistor, det är den enda troliga förklaringen som jag kan komma på, säger Daniel Lundin.

Lundin varnar för att det kommer fortsätta att ryka från branden under fredagen men att det inte är någon fara.

-Det beror på att man håller på med eftersläckning, eller att det ångar av vatten efter natten släckning. Men ser man lågor så ska man larma.

Tågtrafiken ska vara igång igen efter gårdagens trafikstopp, men kör med reducerad hastighet förbi brandområdet.

Läs mer: "Vi fick släcka vid vårt hus"

.