Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överraskande kontraster i Panama

Landet som är mest känt för en kanal och sina hattar visar sig
vara något helt annat. I Panama väntar orörd regnskog, fascinerande
indiankulturer och vita stränder, men också storstadspuls i snabbt
föränderliga Panama City.

Det är nästan ofattbart hur mycket som ryms inom Panama, det lilla landet som slingrar sig fram som en smal orm mellan Syd- och Centralamerika. Kontraster är ett slitet uttryck i resereportage, men i Panama finns det verkligen fog för ordet.

Ett av de bästa exemplen på Panamas variationsrikedom finns i regionen San Blas på den karibiska sidan av landet. När jag landat i ett propellerplan på den lilla flygplatsen i Achutupu slås jag av hur unik denna plats är.

Från flygplanet har jag sett mil efter mil av sandstränder inramade av regnskogsbevuxna berg. Men inga vägar eller byggnader, bara natur. Nu står jag bredvid de två skjul som flygplatsen består av och ser ut över en skärgård av tropiska öar, alla med kokospalmer.

Inte exploaterat

I det turkosa vattnet sitter mängder av Kuna-indianer i små kanoter och väntar på vänner eller varor som kommit med planet. San Blas-regionen är även känt som Kuna Yala, Kuna-indianernas land.

Kuna Yala styrs på ett mycket ovanligt sätt, nämligen av minioritetsfolket Kuna själva. De har en egen flagga och ett eget parlament. Landet Panama har bara viss makt i de mest övergripande frågorna.

I enlighet med Kunas lagar är det bara de själva som kan äga mark och driva verksamhet i Kuna Yala. Det är anledningen till frånvaron av alla stora hotell och annan exploatering i detta område som annars lätt skulle kunna tävla med Karibiens mest kända destinationer.

Sagolika småhotell

Men hotell finns det, nämligen de gästvänliga Kuna-indianernas egna enkla ute på de små öar där de också odlar kokosnötter. Under ett par dagar har jag en smått sagolik tillvaro på hotellet Akwadup Lodge (www.sanblaslodge.com).

Jag snorklar vid korallrev, badar vid karibiska vykortsstränder utan fotspår, äter Kuna-indianernas mat som en kväll betyder grillad hummer samt inte minst besöker ett par av de öar där Kuna har sina byar. Jag får lära mig mycket om en färgstark och traditionell kultur som faktiskt än så länge överlever i vår tid.

Att från Kuna Yala åka tillbaka till huvudstaden Panama City är som att byta planet. Panama, den snabbast växande ekonomin i hela latinamerika, har på tio år sett sin huvudstad transformeras till ett stadslandskap som inte står förebilden Miami efter i varken utseende eller antal skyskrapor.

Skyskrapor och regnskog

Svenske Henrik Flodhammar, som just nu håller på att planera ett intressant ekobyprojekt utanför staden, pekar på en av de minsta skyskraporna och säger:

- Ser du det huset? Det var stadens högsta byggnad när jag kom hit för tolv år sedan.

Men kontrasterna fortsätter även inom staden. Från citykärnans kompakta samling skyskrapor träffar man efter bara fem minuters bilfärd på den orörda regnskogen i Nacional Parque Metropolitano, där man tidiga morgnar kan skåda tukaner, vrålapor och sengångare.

Åker man runt stadsbukten hittar man en av den amerikanska kontinentens finaste historiska miljöer i den gamla stadskärnan Casco Viejo men också en stor fattigdom i stadsdelen intill, Chorillo.

Just Casco Viejo genomgår en verklig metamorfos dessa dagar. Från att nyss ha varit en lookalike till 1980-talets fallfärdiga Havanna håller man nu på att reparera alla hus och bygga upp ruinerna. Det är sagt att hela Casco Viejo ska vara färdigrenoverat redan 2014.

Bra stadsresmål

In i de nyligen upprustade husen flyttar eleganta restauranger och trendiga caféer och barer. Med Casco Viejos omvandling är Panama City med stormsteg på väg att bli ett verkligt attraktivt stadsresmål i regionen, ett ställe att lägga om resrutter efter.

Omdiskuterat just nu är dock den illa planerade motorväg som håller på att byggas ute i vattnet runt hela Casco Viejo. En estetisk katastrof. Unesco har hotat med att dra in Casco Viejos status som världsarv om motorvägen inte stoppas. Politiker som investerat pengar och prestige i projektet vägrar ändra sig.

Fridfulla stunder

Efter både storstad och möten med indiankulturer är det skönt att det också finns fridfulla sidor av Panama som inte kräver några strapatser alls. Ute vid Playa Blanca på Stilla Havskusten, ett par timmars bilväg från Panama City, hittar jag lugn och ro i massor och närmast folktomma stränder med ljus sand där jag kan promenera i timmar. Bortsett från en man som erbjuder ridturer på sin häst finns inga försäljare som stör friden.

Hit når de första svenska charterresorna till Panama i vinter. Bekvämt är det utan tvekan. Dock vore det synd om man endast besökte Playa Blanca i Panama, när landet har så många andra fascinerande platser och företeelser att uppleva.

Fakta/Panama

Allmänt

Panama är ett litet land med en delvis orörd och otroligt artriknatur, till exempel lever 300 däggdjursarter här och hela 900fågelarter.

Att ta sig runt: Taxi är billigt men priset bör man göra upp ominnan. Till platser som San Blas, Bocas del Toro och Las Perlas gårlokalflyg med Air Panama, räkna med 300-400 kronor persträcka.

Huvudstad: Panama City.

Tidsskillnad: - 6 tim. (-7 timmar sommartid)

Antal invånare: 3,4 miljoner.

Visum: Krävs ej för vistelse upp till 90 dagar.

Språk: Spanska. Engelska talas bättre än i de flestalatinamerikanska länder. Helt annorlunda är det hosminoritetsfolken, till exempel Kuna-indianerna, där spanska är detenda främmande språk som förstås.

Valuta

Balbao (PAB). 100 SEK = 15 PAB. I praktiken gäller dock US Dollaröverallt. 1 USD = 6,65 SEK.

Resa dit

Reguljärt prisexempel: 7 418 kronor från Stockholm med Lufthansaoch Continental, bland många andra bolag. Apollo flyger charter.Prisexempel: 19 098 kronor per person. (14 dagar, del i dubbelrum,www.apollo.se).

Säsong

Aning komplicerat då landet trots sin lilla yta har olikaregnperioder i olika delar. Karibiska sidan har minst regn ifebruari, mars, september och oktober. Stilla havssidan harhögsäsong i december och januari. Generellt gäller dock etttropiskt klimat med korta regnskurar och oftast sol däremellan.

Info

www.visitpanama.com