Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överskott betalar hyra för de unga asylsökande

Annons

Svar på insändaren "Ska alla få gratis boende i Skinnskatteberg?".

Om man som insändarskribenten bara läser delar av ett ärende och inte söker all information kan det som nu bli många felaktiga tolkningar. Kommunstyrelsen beslutade att bifalla medborgarförslaget och således låta de nio asylsökande unga vuxna bo kvar i kommunen under de sista månader som återstår innan deras asylhandläggning är klar.

Dessa unga asylsökande bor i vår kommun och går sedan en längre tid i skolan i Fagersta. De har etablerat många nära relationer med vuxna och ungdomar här i kommunen. Det de inte har här i Sverige är dock sina familjer eller andra närstående, de har bara det som samhället erbjuder. Trots det och utan att överdriva kan man säga att de är integrerade i vårat samhälle. Att då låta dem flytta långt norröver dessa månader som återstår vore i våra ögon inhumant.

Skribenten behöver inte vara orolig över att detta ska belasta ”våra skattepengar”. Under de år vi mottagit ensamkommande asylsökande ungdomar har Migrationsverket betalat mer än det kostat Skinnskattebergs kommun. Under dessa år som vi har bedrivit detta så kallade HVB-hem har vi både fått pengar över, fått möjlighet att hyra ut tomma lokaler och vi har kunnat anställa många extra personer i kommunen. Allt detta förutom den humanitära insatsen, om vilken det verkar finnas olika åsikter. Det skall också sägas att Skinnskattebergs kommun har ett betydligt större överskott från HVB-boendet än kostnaden för några månaders hyra.

Ska vi inte kunna ta en liten, liten del av detta överskott och betala deras hyra? Hyra för de studentrum som kommunen dessutom själv äger och förvaltar. Detta för att de ska kunna få vara tillsammans med sina vänner, gå kvar i skolan och inte behöva slitas upp på nytt? Kanske blir det lättare att relatera och förstå ärendet om man tänker att ens egen dotter i 18-årsåldern (skribentens egen jämförelse) skulle fly från terror, hot, elände och dessutom krig och hamna i ett främmande land i samhällets händer och tvingas lita på att det finns goda krafter?

Lena Lovén Rolén (S)

Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons