Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På rundresa i Thailand

Många som åker till svenskfavoriten Thailand hamnar på en enda
plats - tillsammans med mängder av andra turister. Men landet har
mycket mer att erbjuda. Vi guidar till tre rundresor, med kultur,
badliv eller äventyr.

Bekväma kulturresan

Bangkok-Ayutthaya-Kanchanaburi

Ett lagom äventyr är att ha Bangkok som utgångspunkt och göra dagsturer därifrån. The Big Mango, som staden ibland kallas, har det mesta en resenär kan önska sig, med shopping, god mat, och enastående tempel. Wat Phra Kaeo är till exempel ett storslaget tempelkomplex av guld och ståtliga Buddhafigurer. Det rymmer Thailands största, men i storlek minsta, klenod: Smaragdbuddhan. Den hittades år 1434 efter ett åsknedslag i ett tempel i Chiang Rai och har sedan dess ansetts besitta mäktiga egenskaper. Buddhan är endast 66 centimeter hög och 48 centimeter bred.

Templet Wat Pho ligger alldeles bredvid, här finns den jättelika vilande Guldbuddhan, 15 meter hög och 46 meter lång.

En lite mindre känd kulturell sevärdhet är Wimanmek Mansion. Det är en gyllene teakbyggnad, den största i världen i sitt slag, som ligger vackert inbäddad bland fikonträd och grönska. Men här är kunglig mark och klädkod gäller; alltså inga kortbyxor, linne eller sandaler.

Tempelstaden Ayutthaya ligger bara åtta mil norr om Bangkok och tjänade som huvudstad mellan 1350 och 1767. Den har mängder av sevärdheter: En vilande jättebuddha, vita stupor, intakta tempel och buddhor utmejslade i träd. Om du inte vill ta tåget går fina båtturer hit från Bangkok.

Endast tolv mil västerut från staden ligger Kanchanaburi. Resmålet är känt för bron över floden Kwai. Den byggdes av krigsfångar 1942-1943 och är en del av dödens järnväg. Sträckan som skulle förbinda Thailand och Myanmar (Burma) skulle enligt arkitekter ta fem år att bygga, men japanska armén tvingade krigsfångar att färdigställa den på 16 månader. Omkring 16 000 människor dog under bygget. I dag är det en av Thailands mest gripande turistattraktioner. Trots närheten till Bangkok kan tågresan ta drygt tre timmar. Vill man inte ägna så mycket tid åt att sitta på ett tåg, som i det här fallet endast är tredjeklass, utgår flera dagsutflykter från Bangkok med buss.

Prisexempel: Tåg mellan Bangkok och Kanchanburi kostar cirka 20 kronor i tredje klass och tar då tre timmar. Båt från Bangkok till Ayutthaya tur och retur, inklusive lunch, kostar drygt 300 kronor.

Stora badresan

Hua Hin - Ko Samui - Ko Phangan - Ko Tao - Ko Nangyan

Packa badkläder och ta tåget söderut från Bangkok mot Surathani, därifrån båt till öarna som ännu inte nåtts av massturismen som syns längre västerut, på bland annat Phuket.

Första stoppet från Bangkok är Hua Hin. Thailändarnas egen favorit för avkoppling skiljer sig från många av de stora resmålen i Thailand. De högresta hotellen är få, låga träbyggnader kantar gatorna och enorma träpirer skjuter ut i vattnet. Här äter man himmelskt goda skaldjur under stjärnhimlen. I skymningen öppnar nattmarknaden med kulörta lyktor, wokad gatumat och rökelse. Stränderna sträcker sig längs hela bukten, framför hotellet Sofitel är den som finast.

Från Surathani tar man båt ut i den glimmande övärlden. En av de största öarna är Ko Samui, och den mest kända stranden finns vid turistorten Chaweng. På öns norra del ligger sömniga Mae Nam. Stranden är bitvis kritvit, havet turkost. Små affärer kantar gatan och längs den lugna stranden finns enkla restauranger och gott om variation på boende. Åk därefter till öarna längre norrut - Ko Phangan och Ko Tao. Den första är känd över hela världen för sina "full moon parties" (fullmånefester). Festerna hålls på sydöstra delen av ön, den som besöker de nordvästra delarna hör mest vågskvalp och rassel i palmbladen.

En bra bit längre ut i havet ligger Ko Tao. Här handlar det mesta om livet under vattnet, ön är omringad av korallrev. Några kritvita stränder är det inte tal om, förutom ett par undanskymda vikar, och den lilla hamnby där man angör ön. Detta är ön med de runda klipporna. Ko Tao är också känd för sin lillasyster strax intill med namnet Ko Nangyan. Ön, som egentligen är tre, binds ihop av en tunn strandremsa med sagolikt vatten.

Prisexemepel: Tåg från Bangkok till Surathani tar 8-12 timmar. Biljettpriset är 70 till 300 kronor, beroende på klass.

Expressbåt från Surathani till Ko Samui tar 1,5 timmar och kostar drygt 50 kronor. Från Ko Samui till Ko Phangan är det 30 minuter, för omkring 15 kronor.

Ko Tao kan också nås från Chumphon på fastlandet, men avgångarna är få och båtarna ofta inställda på grund av vädret.

Äventyrsresa i norra Thailand

Chiang Mai - Pai - Mae Hong Son - Sukhothay

I norra Thailand förändras allt. De brunbrända ansiktena är mer väderbitna, och de taggiga bergen lockar med äventyr. Norra Thailand är stort, en resa här kan ta flera veckor. Här bor också många av Thailands etniska minoritetsgrupper.

Chiang Mai är utgångspunkten för det mesta, hit går inrikesflyg, dessutom tåg och buss direkt från Bangkok. Till Chiang Mai reser man i första hand av två anledningar: För att hitta en bra trekkingguide eller för att gå på kurs. Möjligheter till trekking finns i hela norra Thailand, men utbudet av kurser tycks ha blommat alldeles särskilt i Chiang Mai. Matlagningskurser är de allra vanligaste, men foto, yoga och att lära sig thai är också vanligt förekommande.

På en resa mot de stora naturområden i nordväst är Pai ett namn att lägga på minnet. Förr stannade knappt bussen här, ett obetydligt vägskäl, på väg upp mot bergen. Numera har Pai blivit ett stort resmål, med massor av kaféer, restauranger, gallerier och nybyggda hostels. I närheten hittar man också heta källor och elefanter.

Ett av de allra största skälen att ta sig ännu längre upp i bergen heter Mae Hong Son. Ett utmärkt avstamp för den som vill gå på trekking i det vildaste av Thailand, och med färre turister än i Chiang Mai. Det är knappt 30 mil mellan Chiang Mai och Mae Hong Son (Pai ligger på vägen dit), men resan tar tid. Vägen upp mot det vilda är bra vad gäller markförhållanden, men krokig och ibland brant. Varning för åksjuka.

Missa inte tempelområdet vid sjön Jong Kham. Kommersen i staden är liten men här finns allt man behöver.

Vill du göra tvärtemot många andra under äventyret i norr, kan du ta en avstickare drygt 20 mil söderut från Chiang Mai, till Sukhothai, en väl bevarad hemlighet och något av en magisk upplevelse. Särskilt under festivalen Loi Krathong (infaller oftast i mitten av november) då små båtar av bananblad fyllda med blommor, mynt, ljus och en nagel (!) skickas ut i Yomfloden.

Prisexempel: Inrikesflyg mellan Bangkok och Chiang Mai kostar cirka 1 400 kronor tur och retur. Buss mellan Chiang Mai och Mae Hong Son tar sju till åtta timmar och kostar 30 till 50 kronor. Buss från Chiang Mai till Sukhotai tar fem timmar, för cirka 80 kronor.

Fakta/Thailand

Resa dit

Flyg till Bangkok från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg varierarenormt efter säsong. Under jullov kan en tur- och returbiljettkosta från 10 000 kronor (med flera mellanlandningar), i mars från4 200 kronor.

Valuta

100 baht = cirka 23 kronor.

Resa runt

Buss: Det finns såväl minbussar som stora med teve och toalett. Ide senare bör man vara beredd på hög musik i högtalarna.

Tåg: Finns i flera klasser, från första (ofta luftkonditionerade)till tredje där man sitter på ganska hårda bänkar. Bästa valet ärandra klass. Om du väljer tåg med luftkonditionering, ta med entröja, det kan bli riktigt kallt. Bra mat serveras (ingår ibland ibiljettpriset) eller säljs på tågen. Tågen går också olika snabbt,beroende på om det är special express, express, rapid,ordinary.

Båt: Även dessa finns i olika klasser och hastigheter och priset ärdärefter. Vill man spara pengar gäller det att inte habråttom.

Taxi: Går alldeles utmärkt att boka för långa sträckor. Att ta sigmellan Bangkok och Hua Hin (drygt 20 mil) är ingen ovanlighet, ochkostar cirka 500 kronor. Stor taxi för sju personer samma sträckakostar omkring 650 kronor.

Mer info

www.lonelyplanet.com/thailand/transport