Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På söndag är det dags att EU-rösta

Mindre högerextremism är en av hennes hjärtefrågor. Att rösta i EU-valet är därför självklart för Ingela Klingestedt, samhällslärare på Brinellskolan.

På söndag röstar vi fram vilka 20 politiker som ska representera Sverige i Europaparlamentet, som tillsammans med EU:s ministerråd debatterar lagförslag och stiftar EU-lagar.

Vilka politiker och partier som sitter i parlamentet har betydelse för vilket samhälle vi vill ha, tycker Ingela Klingestedt.

– Det blåser många främlingsfientliga vindar i Europa och det är viktigt att värna om mänskliga rättigheter. Därför ska man rösta på ett parti som prioriterar det, för att motverka extrema grupper och uttryck, säger hon.

Själv har Ingela Klingestedt röstat i alla tidigare EU-val.

– Jag vill vara med och påverka. För mig är det självklart att rösta i söndagens val. Det är ett gemensamt ansvar att rösta.

EU spelar roll för de stora frågorna, som hur klimatpolitiken ska se ut, menar Ingela Klingestedt.

– Nya generationer ska ta över planeten och vi måste ha en hållbar utveckling och breda överenskommelser. Där är EU en viktig kraft och därför spelar det roll vilka vi röstar fram till parlamentet.

Sex av tio ärenden som tas upp på kommunfullmäktiges möten påverkas direkt eller indirekt av EU, enligt en rapport från SKL, Sveriges kommuner och landsting, skriven av Linda Nyberg, som i dag är doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet.

– EU:s lagar och regler sätter ramar för exempelvis livsmedelstillsyn, avfallshantering, stadsplanering och miljöarbete. Särskilt stor påverkan har lagen om offentlig upphandling, som kommer från EU:s direktiv, säger hon och fortsätter:

– Reglerna påverkar allt ifrån vilken mat som får serveras i skolmatsalarna till vilka företag vi får inom vård, skola och omsorg.

I rapporten belyser Linda Nyberg även landsbygdsutvecklingen inom EU. Syftet är att trygga landsbygdens framtid och skapa jobb, där EU-stöd i form av Leader-bidrag är ett verktyg.

EU sätter också riktlinjer inom flera områden, exempelvis för föräldraledighet. Föräldrar har bland annat rätt till minst fyra månaders total föräldraledighet fram till att barnet fyller åtta år. Länderna kan sedan ha generösare villkor, men får inte gå under miniminivån.

EU-valet i år har fått mer medialt fokus än förra valet, 2009, tycker Ingela Klingestedt. Men att bara 36,9 procent av de röstberättigade i Fagersta deltog 2009 är ett dilemma, tycker hon.

– Det är sorgligt och synd att deltagandet är så lågt. Ju fler som väljer beslutsfattarna desto bredare förankring får ju besluten. Jag tycker att man ska rösta, även om man röstar blankt. Då har man i alla fall tagit ställning.

Vilket parti ska du rösta på?

På svt.se, under fliken val2014, hittar du Kompassen. Du tar ställning till 28 frågor, i en fyrgradig skala, och du markerar om en fråga känns extra viktig. Nedanför alternativen hittar du en kort bakgrund och argument. Samma kompass återfinns på sverigesradio.se, skriv valkompassen i hemsidans sökfält.

På aftonbladet.se:s valkompass svarar du på 30 frågor. Ingen bakgrundsinformation finns att ta del av i anslutning till frågorna.

På myvote2014.eu tar du ställning i 15 frågor. Du klickar på flikar för att se en längre bakgrund till förslagen, som du ger antingen tummen upp eller ner till.

På votewatch.eu ger du tummen upp eller ner till 20 frågor och väljer med antal utropstecken hur viktig frågan är. Ingen bakgrundsinformation finns att ta del av.

I slutet av testerna kan du se vilka EU-parlamentariker som matchar dig bäst.