Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Dumsnålt sparande leder till vårdkris

Den dyra hyrpersonalen som nu upphör behöver ersättas av anställda

Annons

Orimligt att sjuksköterskor gör det omvårdnadsarbete som en undersköterska kan utföra.

En av mina bästa vänner hoppade för ett par år sedan av sitt jobb som sjuksköterska och skolade om sig inom IT.

Hon berättade för mig varför hon aldrig mer kommer jobba som sjuksköterska: Lönen var inte där skon klämde. Det stora problemet var den orimliga arbetsbelastningen och den konstanta stressen. Ingen lön i världen skulle få henne att gå tillbaka till det.

Hon, precis som så många andra inom vården, pratar om hög risk för utbrändhet. Och om hur den kvalificerade personalen tvingas göra alla enkla arbetsuppgifter ovanpå sina ordinarie, vilket tar tid från patienterna och får en att känna sig otillräcklig.

Det borde vara uppenbart att ta bort vårdbiträden och undersköterskor och dumpa deras viktiga omvårdnadsarbete på sjuksköterskorna var en jättemiss, såväl ekonomiskt som praktiskt.

Bristen på ordinarie personal har i Västmanland, precis som på många andra delar av landet, täckts upp av dyra stafettläkare och hyrsjuksköterskor. De hundratals miljoner detta har kostat, samtidigt som man skriker om behovet av att spara inom vården, är häpnadsväckande.

Om två år ska hyrpersonalen vara borta, men det omtänkande som har börjat är för lite och för sent. Regionrådet Lena Johansson (S) säger ingenting om att anställa fler, utan att det "i första hand handlar om hur vi använder de personer och den kompetens vi har i verksamheterna". Först när det fattas människor kommer utlysa ny tjänst. De kommer med andra ord att vänta till någon bränner ut sig innan de anställer någon ny.

Det är såklart nödvändigt att nyttja människors kompetens rätt, men någonstans bryts det ändå ner till att det måste finnas tillräckligt med resurser till att börja med. Det är ganska uppenbart att det här inte kommer att bli bra. Att ta bort den orimligt dyra hyrpersonalen och ersätta den med anställda borde vara besparingar nog. Att agera dumsnålt ersätta dem med ingenting är ett recept för en vårdkris som riskerar att ebba ut i total katastrof.

Annons