Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Kampen för kvinnors rättigheter har bara börjat

Europa hamnar i kläm när kvinnors frihet kvävs från öst till väst

Annons

Med överväldigande majoritet röstade parlamentet i Duman, Ryssland, för att lagarna mot familjevåld ska mildras.

"Vi kvinnor är svaga och att respektera familjens överhuvud mannen är obligatoriskt. Därför blir vi kvinnor inte förödmjukade om en man slår sin hustru, det sårar oss inte, men att såra mannen det är otänkbart", fastslår den ultrakonservativa parlamentsledamoten Jelena Mizulina i Ryssland med en så förvrängd logik att den är omöjlig att greppa.

Man hade kanske viftat bort ett sådant galet uttalande om det inte var för att Mizulina också initierade den historiska omröstning i parlamentet i Duma i dag (25/1) som med stor majoritet stöder att lagarna för familjevåld skrivs om.

Straffet för att misshandla sin fru förväntas att sänkas till ett bötesstraff med femton dagar i fängelse som max.

Knappt har landvinningar för att kvinnor runt om i världen ska få äga sina egna kroppar gjorts förrän deras frihet stramas åt igen.

I USA har det nu röstats igenom ett lagförbud mot statlig finansiering av abortkliniker. Vidare får internationella organisationer som informerar om abort inte längre ekonomiskt stöd av USA.

Många av dessa organisationer, som också kämpar för preventivmedelsupplysning och kvinnorättigheter i fattiga länder, får nu betydligt svårare att utföra sitt arbete.

Förmodligen kommer vi att behöva kämpa allt mer för Europas och även Sveriges frihetliga principer för kvinnor, allt eftersom de två stormakterna till både öster och väster om oss utövar sina påtryckningar.

Barnmorskan Elinor Grimmark som vägrade att medverka vid aborter och sätta in vissa typer av preventivmedel, och vars fall nu prövas i arbetsrättsdomstolen, hade stöd av den amerikanska anti-abortlobbyn Alliance defending freedom.

Det är ibland lätt att glömma bort att kvinnorättigheter historiskt sett är nya segrar. Och bara för att de en gång har vunnits betyder inte det att de är här för att stanna.

Konsekvenserna av USAs och troligtvis Rysslands nya lagar blir att tusentals kvinnor kommer att dö. Familjevåld är redan orsaken till 14 000 kvinnors död årligen i Ryssland.

Och när preventivmedels- och aborträttigheter stramas åt vet vi att antalet oönskade graviditeter och illegala aborter ökar. 47 000 kvinnor dör årligen på grund av osäkra aborter. Det blir egentligen direkt kontraproduktivt för abortmotståndarna som påstår sig värna om livet.

Även om USAs ekonomi, mot förmodan, skulle blomstra under Trumps styre så kommer kvinnor i utsatta positioner och hbtq-personer, att drabbas hårt.

Vi får inte glömma det när vi om några år pratar om hur det egentligen gick för världen med Trump som USAs president.

Putin och Trumps oheliga allians vrider tillbaka klockan för människors frihet att äga sina kroppar och sin sexualitet. Kvinnokampen har bara börjat.

Annons