Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappa förlöste på BB

Förstföderskan födde sitt barn utan hjälp av barnmorska – trots att hon var inlagd på BB. Nu kritiseras barn­morskan.

Strax efter midnatt en natt i april 2012 kom den 41-åriga kvinnan till förlossnings-avdelningen vid Västerås lasarett. På eftermiddagen glesnade värkarna och kvinnan fick därför dropp för att förstärka värkarbetet. 

På kvällen övertog den nu kritiserade barnmorskan ansvaret för kvinnan, men de blivande föräldrarna lämnades flera gånger ensamma i förlossningsrummet.

Klockan 00.07 larmade paret och en undersköterska gick in till dem. Hon såg då att babyn var på väg ut och att pappan tog emot barnet.

Barnmorskan larmades och när hon kom in stod mamman vid sängen. Hon hade lagt barnet framför sig och torkade av det. Babyn skrek och hade fin färg.

Mamman anmälde det hela till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu ger barnmorskan kritik:

Den vård och behandling kvinnan fick var bristfällig. Barnmorskan borde ha övervakat patienten i slutskedet av förlossningen och inte enbart förlitat sig på elektronisk övervakning under så lång tid som 30 minuter.

Barnmorskan menar att det är omöjligt att ständigt vara i ett enda rum eftersom hon ansvarar för flera. Hon uppfattade att paret ville vara själva så mycket som möjligt och litade på att de skulle larma i tid.