Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partyön som vuxit upp

Säg Ibiza och de flesta tänker på jättelika partyn. Det är dags
att upptäcka det andra Ibiza, en naturskön och lågmäld ö med öde
stränder, ett inspirerande kök och fina vandringsmöjligheter.

Vilket enastående lugn. Vi vandrar på en stig ovanför havet och lyssnar på vågornas rytmiska dunsande nere vid stranden. Här kring Plagtes de Comte på västra Ibiza lyser böljorna i turkosa färgtoner invid stränder och klippvikar. Att hitta ett bra badställe är lätt. Vi hoppar snart i och plaskar runt i en lagun som är både klarare och varmare än själva luften.

Efter simturen går vi upp till restaurangen Ses Roques där vi serveras en mäktig Arroz de la Mariana, Ibizas egen variant av paella. Sedan tar sig kocken Miguel Tur tid att göra en äkta Café Caleta, en specialitet för Ibiza som förutom kaffe innehåller rom, konjak och kanel med skal av apelsin och citron.

- Smaka nu, manar Miguel.

Café Caleta är perfekt för både matsmältningen och välbefinnandet.

Fridfullheten

Våra första dagar på Ibiza består av idel livsnjutning av detta stillsamma slag. Den som föreställer sig Ibiza som en samling sammanbyggda gigantiska dansklubbar känner kanske inte igen sig, men på öns västra och norra kuster finns fridfullheten överallt.

Här hittar man få hotell, men desto mer orörd natur och lågmälda kaféer eller små fiskelägen som man slumpmässigt stöter på bland pinjeklädda kustberg.

Eftersom Ibiza blivit synonymt med ungt sommarfestande är det med viss förvåning vi åker runt och stannar till i idylliska byar som Es Cubells, där gamla spanska schlagermelodier från torggubbarnas radioapparater är det enda som konkurrerar med vinden och tystnaden.

Långa stränder

Trots sin blygsamma storlek har Ibiza nästan två mils sandstränder. Plagtes de Comte är en av de bästa för den som inte vill bada omgiven av bebyggelse. Fler finns strax intill i naturreservatet Cala d'Hort, med utsikt mot de två dramatiskt formade klippöarna Vedra och Vedranell. Stora segelbåtar ser ut som farkoster för myror under Vedras väldiga stup. Det finns många legender om sjömonster och andeväsen som sägs hålla till i närheten.

Men var är partyt då, kanske någon undrar? De allra flesta av Ibizas berömda jätteklubbar, som Privilege, Amnesia och Space, där världens mest kända DJ:s alltid sommarjobbar, ligger utanför huvudorten Vila d'Eivissa, även kallad Ibiza town, längs den långa stranden Platja d'En Bossa. På samma strand ligger också merparten av Ibizas hotell. Orten Sant Antoni är ett annat centrum för nattlivet.

Antikt festande

Det är inte en slump att just Ibiza har blivit festens och livsbejakelsens ö. Redan fenicierna, som grundade det första samhället på ön år 654 före Kristus, döpte ön till Iboshim - ett namn som betydde att ön var dedicerad till dansens gud Bes.

Ibizas världsledande ställning vad gäller party och elektronisk dansmusik har annars sin början i den alternativkultur som fann fäste här på 1970-talet. Konstnärer och hippies från när och fjärran kom hit och ur månskensfester och beachpartyn utvecklades den första ravekulturen, som senare skulle bli den moderna klubbmusikens ursprung.

Hippies kvar

Alternativkulturen lever kvar parallellt med klubbarna och bidrar till charmen på dagens Ibiza. Det blir tydligt när vi närmar oss en av öns största tilldragelser, lördagsmarknaden Hippy Market, i närheten av byn Sant Carles.

Det känns nästan som att gå på tivoli. En inkastare på styltor hälsar oss välkomna, och innanför öppnar sig en färgsprakande marknad som är större och mer innehållsrik än vi föreställt oss. Hundratals konsthantverkare säljer sina egentillverkade smycken och kläder, ofta av hög kvalitet. På flera håll spelar rockgrupper och här och var uppträder performanceartister, långt mer originella än de man brukar se på torgen i Europas storstäder på sommaren.

Den vita ön

Det är något visst med Ibiza. Atmosfären på ön, inte bara på Hippy market, är några snäpp mer tillbakalutad än på de andra baleariska öarna. Det vilar en oavvislig känsla av frihet över La Isla Blanca, den vita ön, som Ibiza ibland kallas. Och den känslan tillkommer alla besökare, inte bara de som tänker dansa hela natten. Kanske bör man tacka hippiesarna för det.

Fakta/Ibiza

Allmänt

Ibiza heter Eivissa på öns eget lokala språk katalanska, och är dentredje största ön i gruppen Balearerna, där även Mallorca ochMenorca ingår.

Största stad

Ibiza Town (på katalanska Vila d'Eivissa)

Att ta sig runt

Mängder av företag hyr ut bilar och cyklar. Även kommunala bussaroch taxi utgör enkla alternativ.

Tidsskillnad

Ingen

Antal invånare

133 000

Språk

Katalanska, spanska och engelska.

Valuta

Euro. 1 euro;= 8,59 SEK

Prisnivå

Priserna skiljer sig inte nämnvärt från Sverige. Alkohol och atthandla egen mat på marknaden ligger dock en bit under svenskapriser, liksom vanliga kafébesök.

Resa dit

Vueling och Iberia flyger till Ibiza från Arlanda via Barcelona.Norwegian flyger från Köpenhamn via Oslo. Fritidsresor erbjuderkombinerad charter Mallorca+Ibiza där bland annat Ibizas hetastehotell Ushuaïa finns med i sortimentet. Fritidsresor kommer frånoch med sommaren 2014 satsa på direktcharter till Ibiza.

Säsong

För sol och bad sträcker sig högsäsongen från juni in i oktober. Destora dansklubbarna öppnar i slutet av maj och stänger i början avoktober.

Info

www.ibiza.travel/en/