Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patetiskt, jägare!

Vargar. I den hätska vargdebatten utpekas vargen av vissa som orsaken till landsbygdsbefolkningens minskade livskvalité. Man menar här att förekomst av varg bidar till en nedgång av till exempel fårskötsel, jakt och skogsfastighetspriser. Nu har dock en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, Vargen påverkar jakten – men inte markpriset, påvisat att vargen inte alls påverkar den socioekonomiska utvecklingen i kommuner med vargförekomst. I studien som jämfört liknade kommuner med och utan vargrevir har forskarna kunnat se att arbetslöshet, lägre medianinkomst samt utflyttning sker oavsett om vargen hade etablerat sig i kommunen eller inte.

I debatten om fårskötseln framhålls ofta att vargen bidrar till minskad lönsamhet. Men enligt forskarna finns inget samband mellan vargförekomst och antalet fårbesättningar då det över tid inte finns några kvantitativa skillnader i utvecklingen av antal fårbesättningar mellan vargområde och icke-vargområde. I stället har i båda dessa områden både antal fårbesättningar och antal får ökat markant mellan åren 2001 och 2012.

Ett annat argument mot vargetablering är att det skulle medföra sjunkande skogsfastighetspriser. Men inte heller här fanns något samband mellan vargförekomst och vargfria områden. I stället har priserna på skogsfastigheter under ett decennium stigit markant både inom och utanför områden med vargrevir.

Men finns det då ingenting negativt alls med en vargetablering? Ja, det finns ett område som helt klart påverkas negativt av en vargetablering och det är enligt forskarna jakten. För i områden med vargförekomst minskar antal köpta jaktkort. Det beror enligt forskarna på jägarnas rädsla för konkurrens om älgen samt en rädsla för att bedriva löshundsjakt i områden med varg.

Slutsatserna som kan dras är att jägarna helt klart ser vargen som en konkurrent när det gäller älgen. Man kan också dra slutsatsen att vargen ses som ett problem i samband med löshundsjakt. Vargen stör fritidsintresset jakt och därför anses djuret inte passa in i den svenska faunan.

Att då som förespråkare för jaktintressen ofta gör i debatten argumentera om livskvalitet eller ekonomiska förluster blir bara patetiskt. Om Jägarförbunden nu inte vill ha varg i den svenska skogen säg då orsaken till detta nämligen att vargen konkurrerar om älgköttet. Skyll inte på minskad livskvalité.

Veronica Ekström (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel