Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalchef oroad: Stressigt för chefer som ska ordna heltid till alla nyanställningar

Fagersta kommun ska erbjuda alla nyanställda heltid. Det blir en svår nöt att knäcka för cheferna. Tjänstemännen rådde därför politikerna att bromsa något i ambitionen – men så blir det inte.
– Så klart kommer det att bli en utmaning, säger Anna Forssén, personalchef.

Annons

Anna Forssén, personalchef i Fagersta kommun, och Anders Kilström, kommunchef. De har skrivit ett förslag till strategi i arbetet med heltid som norm - som delvis ratas av politikerna.

Fagersta kommun ska införa heltid som norm. I det beslutet ingår också att alla nyanställningar, både visstids- och tillsvidare, från och med 1 januari ska ske på heltid. Det här spikades på fullmäktige i våras. Det blir en utmaning på chefsnivå.

– Om vi till exempel behöver en textillärare på 60 procent på en skola, hur hanterar man det då så att rektorn kan erbjuda en heltid och fortfarande använda personen de övriga 40 procenten antingen som textillärare på en annan skola eller på en annan typ av arbete, säger Anna Forssén och fortsätter:

– Det handlar om att tänka bredare, inte bara tänka att en textillärare ska vara en textillärare.

För att organisera det hela ska en projektledare anställas. Men den tjänsten kan inte tillsättas från 1 januari, det hinns inte med enligt Anna Forssén.

– Så fort projektledaren kommer in så kan denne bistå förvaltningarna i tänket kring det här. Hur löser vi det här på ett bra sätt? säger Forssén.

Projektledaren är inte på plats från början. Hur ser du på det med tanke på uppgiften som ligger framför er?

– Så klart kommer det att bli en utmaning. Den största utmaningen är inte för mig utan det ligger ute på våra verksamheter och chefer. Samtidigt är det inte så att ingen har vetat om det här innan, beslutet har fattats tidigare.

Anna Forssén och kommunchefen Anders Kilström har gett ett förslag till strategi för införandet av heltid som norm. Där föreslår tjänstemännen att backa från en av punkterna i beslutet, den om att alla nyanställningar ska ske på heltid från 1 januari.

Men det förslaget ratas av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott – som vill köra vidare på den inslagna vägen.

Det kommer att bli mycket problemlösning till en början på chefsnivå. Blir det stressigt?

– Det räcker med att läsa mitt och Anders förslag så förstår man att det är en annan syn på det hela. Inte om att det här ska införas men en annan syn på tidsaspekten, säger Forssén.

Att införa heltid som norm och för samtliga nyanställningar är mycket viktigt för Fagerstas jämställdhetsarbete, berättar Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande. Därför vill politikerna inte kompromissa.

– Vi har beslutat om det här för att vara en jämställd arbetsgivare på allvar. Det är i synnerhet i kvinnodominerade yrken som löneutvecklingen inte hänger med. Menar vi allvar med att arbeta med jämställdhet så är det här en absolut nödvändighet, säger han.

Tjänstemannaförslaget var att stryka punkten om att alla nyanställningar ska ske på heltid. Varför blir det ändå inte så?

– Vi hade diskussioner i arbetsutskottet och har vi tagit ställning politiskt så var vi ganska eniga om att vi behöver stå fast vid det. Sedan kommer vi säkert att stöta på bulor längs vägen som måste tas itu med, säger Marino Wallsten.

Ett alternativ som diskuteras är att låta tjänstledighet vara en möjlighet för att fylla ut tjänster i vissa fall.

– Det kan vara en del i attraktiviteten som arbetsgivare, att vara ganska generös med tjänstledigheter, säger Wallsten.

Politikerna är medvetna om problemen som det innebär att med kort varsel införa heltid för alla nyanställningar.

– Vi såg en risk med att sätta det i projektform då vi ser en potentiell utveckling till att det inte införs över huvud taget. Och det är inget alternativ, säger Wallsten.

Personalchefen ville hålla lite i handbromsen men inser samtidigt att idén i sig har sina poänger. Fagersta står inför en stor rekryteringsutmaning: En stor andel medarbetare går i pension de kommande åren och samtidigt växer kommunen.

– Jag är helt inne på samma linje som politiken när det gäller att vi är ganska fastlåsta i gamla mönster. Vi behöver tänka om och vidga vår syn på hur man jobbar i en kommun. Kan man till exempel spela mer med produktionen av tjänster?, säger Anna Forssén.

Läs också: Halvtid i mandatperioden - S klarar sex av tio löften

Annons