Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen orolig inför sommaren

Flera i ambulanspersonalen känner stor oro inför sommaren. Enligt chefen för ambulanssjukvården är dock oron obefogad.

Annons
En ambulans om dygnet dras in i Västmanland i sommar, vilket personalen befarar kommer drabba utryckningsverksamheten. Arbetsgivaren är dock säker på att semesterperioden och sommaren klaras utan att varken patienter eller personal kommer att påverkas negativt.

Men tidningens källor inom ambulansen har en annan uppfattning.

– Det här vilar enbart på att folk jobbar extra. Blir någon långtidssjukskriven så blir det stora problem.

– Folk kommer få vänta längre även vid akuta ärenden, säger en annan källa.

I länet kommer en bil om dygnet att dras in, nattetid i KAK-området (Köping, Arboga, Kungsör) och dagtid i Fagersta. En kvällsbil i Västerås kommer inte heller att gå fullt ut.

– Vi har bemannat upp som planerat, till och med lite bättre än vi väntade oss, säger Fredrik Leek, verksamhetsansvarig för länets ambulanser.

Varför tror du att jag hör så mycket oro inifrån din organisation?

– Jag vet inte. Folk har ju rätt att ha åsikter, men alla är väldigt väl informerade.

– Bemanningen räcker inte till trots att man dragit ner på bilar, säger Jani Stjernström, ordförande i Vårdförbundet i länet.

En faktor är färre sökande och att kompetensen sjunker under sommaren.

– Man får in vikarier som inte får köra utryckningskörning till exempel, med blåljus. Det bygger in problem, för vissa av våra utryckningar kräver kompetens att göra svåra saker i svåra situationer, och då blir det problem om den med lägst kompetens inte kan köra.

Ambulanspersonalen som tidningen pratat med vill alla vara anonyma, på grund av att de är rädda om sina jobb.

Jani Stjernström beskriver en tystnadskultur där de anställda känner att de inte kan påverka sin arbetssituation. Hon ser problem med att verksamhetsansvarige Fredrik Leek inte bemöter oron bland de anställda.

– Det är väldigt svårt för oss som fack att göra något när det finns en arbetsgivare som vägrar erkänna att det finns en problematik. Vi kan bara vänta och se om vi hade rätt i vår oro. Det är frustrerande.

Annons