Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter vill alltid att nästa fiol ska bli den bästa

Peter Westerlunds verkstad är luftig och ljus. På ena arbetsbänken ligger en halvfärdig fiol. Två stora träskivor samsas om plats. Den ena på bordet, den andra lutad mot väggen. Tillsammans ska de bli en cello.

Det har gått flera år sedan Peter kunde säga upp sig från sitt jobb som lärare och fokusera helhjärtat på fiolbygget. Nu är han den enda i Sverige som klarar att försörja sig på att enbart bygga fioler.

Fioler, viola och cello är vad han bygger och just nu håller han på med sitt 322:a instrument – en fiol.

Det är många smådetaljer som ska finslipas och allt ska sitta rätt.

– Jag tycker om pilligt jobb. Övning ger färdighet, säger han leende.

Man kan lätt tro att det är ett musikintresse som ligger bakom Peters yrkesval, men så är det inte. Det är själva hantverket som är hans passion.

– Jag har alltid velat hålla på med mina händer, säger han och berättar hur han byggde kojor och ”alla möjliga uppfinningar” som liten.

Peter är född i Finland och bodde där tills han var fem år. Sedan bar det av till Vällingby i Sverige. Senare flyttade han till Solna.

Peter är finlandssvensk och hade svårt att kommunicera med sina finsktalande kompisar i Finland. Han minns vilken lättnad det var när han kom till Sverige och fick prata svenska med resten av barnen.

– Solna var en jättelycklig tid för mig!

När Peter var åtta år flyttade han till Garpenberg. Där bodde han tills han var 16. Då bar flyttlasset av till Avesta. Sedan ville Peter utbilda sig till lärare, då sökte han sig till Umeå.

– Jag ville rensa bordet. Där kände jag inte en käft. Jag tänkte, här startar jag om.

Med sig hade han en gitarr, en stråke och en blockflöjt.

– Jag tyckte det verkade coolt att ha med sig instrument.

– Stråken tog jag med mig för att jag gillade ljudet den gjorde när man drog den mot en sträng.

Peter testade att dra stråken över gitarrens strängar och blev förtjust. Han sprang ner på stan och köpte en fiol för 350 kronor.

– Det var den 8 november år 1978. Jag har kvar kvittot.

Då var han 23 år gammal och det var första gången han höll i en fiol. Han började spela och två år senare hade han byggt sin första fiol.

– Den lät betydligt bättre än jag trodde den skulle göra, säger Peter och ler åt minnet.

Den tredje han gjorde fick han såld för 3000 kronor. Den fiolen finns i dag i Norberg, precis som Peter.

Han berättar om hur det är att bygga en fiol från grunden.

– Varje moment har sitt värde.

Han jämför det med att åka på semester. Man vet på ett ungefär hur det ska gå till och att man är solbränd när man kommer hem.

– Men vad man än vet så är det häftigt hela vägen. Det är resan mot målet som är det viktiga. Det är en process som man bara är i, som man njuter av.

För att lära sig konsten bakom bygget läste han mycket böcker. Han bad också om hjälp från fiolbyggarmästare, men där fick han inget gehör.

– Det finns mycket avundsjuka inom branschen.

I stället fick Peter lära av sina misstag. I början gick det fort och vinsten gick i huvudsak till verktyg och material.

– Sedan gick priserna upp och det var inte längre någon hobby, säger han med ett leende.

Peter var 27 år när han flyttade till Norberg. Han startade firma år 1985. Till en början byggde han fioler samtidigt som han jobbade som lärare i Norberg. Han ville få chansen att bygga kravlöst. Efter fem år kunde han dock säga upp sig och fokusera helhjärtat på fiolbygget.

– Den stora konsten att leva på att bygga fioler är en dröm för många. Det är fantastiskt!

Han förklarar att han har svårt att se det som ett jobb.

– Det här är min hobby som jag kan tjäna pengar på.

Han berättar också att han aldrig trodde att detta skulle bli hans levebröd när han började. Då handlade det bara om att skapa för skapandets skull.

När Peter får frågan om vilken av de instrument han byggt som han är mest nöjd med kommer svaret snabbt.

– Det senaste! Jag vill alltid förbättra mig själv.