Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pilgrimsled invigs i norr

En pilgrimsled som legat slumrande i 500 år ska nu återinvigas.
Arrangörerna hoppas att S:t Olavsleden ska locka vandrare från hela
världen.

I höst återinvigs den 580 kilometer långa pilgrimsleden S:t Olavsleden, mellan Selånger och Trondheim. Enligt arrangörerna var den under medeltiden en av världens fyra främsta vandringsleder, jämsides med lederna mot Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela i Spanien. 500 år senare vill man alltså återigen locka folk till den natursköna vägen.

-Ambitionen är att S:t Olavsleden ska bli Skandinaviens svar på El Camino, Santiago de Compostela, säger Putte Eby, projektledare för S:t Olavsleden.

I Norge och Sverige

Den 1-7 september i år sker premiärvandringen på leden, som går genom både Sverige och Norge. Bland annat passerar man Bräcke, Östersund, Åre och Stiklestad. Förhoppningen är att det nästa år ska komma ett par tusen internationella vandrare.

Olav Haraldsson landsteg 1030 i Selånger och gick sträckan fram till Stiklestad där han dräptes. Han blev efter sin död helgonförklarad och på 1000-talet spreds kulten av St Olav till de brittiska öarna och Hansastäderna längs Östersjön.

Läs mer på www.stolavsleden.se.