Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerade byggen väckte tanke om bostadsbolag

Flera stora fastighetsinvesteringar är på gång i Fagersta. Det har väckt tanken om att bilda ett kommunalt bostadsbolag.

Annons
Kulturhus. Det är en av investeringarna som har fått kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S) att föreslå ett kommunalt helägt fastighetsbolag.

Fagersta. Tidningen har den senaste tiden berättat om flera planerade stora investeringar i Fagersta. Det inkluderar ett kulturhus, ett äldreboende och storköket på Fårbo.

Mot den här bakgrunden lade kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S) i slutet av augusti fram ett förslag om att Fagersta kommun ska starta ett kommunalt helägt fastighetsbolag.

– Det här är en naturlig följd på att vi tänker oss att bygga bostäder och andra fastigheter för kommunens del, säger Wallsten och fortsätter:

– Kanske är det inte lämpligt att en kommun är en stor fastighetsägare, utan det kan komma att behövas ett fastighetsbolag för att sköta ett utökat bestånd på bästa sätt.

Han ska nu tillsammans med kommunkansliet se över möjligheterna för ett kommunalt bostadsbolag. Detta på uppdrag av kommunstyrelsen.

I dag äger Fagersta kommun alla sina fastigheter och Norra Västmanlands kommunalteknikförbund förvaltar dem. Det är i dagsläget oklart hur ett kommunalt bostadsbolag skulle påverka NVK:s arbete.

– Det här behöver inte ha någon stor effekt på NVK:s område, om man bara diskuterar ägandeformerna. Men vad medför det om vi startar ett bolag? Det ska vi titta närmare på innan vi spikar den tanken, säger Wallsten.

Flera parallella fastighetsprojekt

Det finns i dagsläget flera planerade (inte beslutade) fastighetsinvesteringar i Fagersta:

Annons